Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a atenţionat recent că un număr de 70 de medicamente „riscă să dispară” din farmacii, dintre acestea 18 neavând alternativă terapeutică.
Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, citaţi de Agerpres, schimbarea tratamentului este o decizie „cu consecinţe multiple” asupra sănătăţii fizice şi psihice a persoanei care trăieşte cu o boală, iar această hotărâre trebuie să fie luată „exclusiv” de medic şi de pacient.
„Pacienţii români au nevoie ca aceste medicamente să rămână în farmacii, iar tratamentul lor să nu fie întrerupt. Medicii şi societăţile profesionale trebuie să fie şi ei implicaţi în luarea acestor măsuri pentru că schimbarea tratamentului a zeci de mii de pacienţi este un lucru complicat, sensibil şi necesită timp”, arată ANPP, într-un comunicat de presă.
Totodată, asociaţia solicită Ministerului Sănătăţii să renunţe la proiecte legislative „care pun în balanţă” viaţa pacientului cu diabet, cu boală cardiovasculară sau oncologică. „Solicităm Ministerului Sănătăţii să renunţe la proiecte legislative care pun în balanţă viaţa pacientului cu diabet, cu boală cardiovasculară sau oncologică şi împreună cu reprezentanţi ai pacienţilor şi ai medicilor să fie deschişi la găsirea de soluţii viabile care să asigure un acces continuu la tratamentele necesare pentru fiecare pacient”, afirmă ANPP.
Ministerul Sănătăţii a anunţat zilele trecute că a identificat soluţii pentru cele 128 de medicamente la care expiră preţurile în 2 şi 6 noiembrie. Astfel, preciza MS, pentru 58 dintre acestea a fost acceptat preţul de către companiile farmaceutice. Pentru alte 52 de molecule au fost identificate echivalente terapeutice de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi comisiile de specialitate. Conform MS, pentru cele 18 molecule la care nu s-a acceptat preţul şi nu s-a confirmat nici existenţa echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătăţii a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie şi boli infecţioase un punct de vedere privind existenţa unui alt medicament care poate trata aceeaşi afecţiune în România.
Acasă Actualitate Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor atrage atenţia că 70 de medicamente riscă...