Adidașii sunt la modă. Dacă acum câțiva ani aceștia erau considerați potriviți doar pentru a face sport, acum adidașii nu mai sunt exclusiv pentru mișcare.

S-au insinuat la fel cum au făcut-o blugii la vremea lor. Adidașii sunt acum prezenți în toate tipurile de outfit, de la „office” la elegant. E suficient să te uiți pe stradă la încălțămintea oamenilor care merg sau vin de la serviciu sau care merg sau vin de la petreceri în oraș, pentru a înțelege că adidașii sunt aici ca să rămână.

Cu atât mai mult cu cât această tendință începe să fie încurajată și la nivel politic, în unele țări. De exemplu, în Chile, guvernul a anunțat oficial în instituțiile de stat că angajații bugetari au voie, în fiecare vineri, indiferent de funcția deținută sau de activitatea desfășurată, să vină încălțați în adidași. Explicația? Încurajarea unei vieți mai active și mai sănătoase. Acest lucru a făcut ca una dintre deputatele din Parlamentul din Chile să prezinte un proiect de lege care-și dorește „eradicarea pantofilor cu toc” în birourile din întreaga țară sudamericană.

Cum au ajuns adidașii atât de iubiți și atât de folosiți? Potrivit experților, piața pantofilor de sport a știut să se adapteze necesităților utilizatorilor. Astăzi, există nenumărate modele, varietăți, stiluri, design-uri de adidași: pentru petreceri, pentru muncă, pentru alergat, pentru uzul de zi cu zi și un mare etcetera.

Evident, răspândirea adidașilor a avut de-a face și cu beneficiile purtării acestora. Comoditatea e unul din factorii cheie. Adidașii sunt comozi și permit deplasarea confortabilă oriunde. Design-ul adidașilor este creat pentru a oferi o senzație de bine și de agilitate, mai ales pentru cei care preferă să meargă pe jos. Faptul că poți merge kilometri întregi fără dureri de picioare activează dopamina din creier, ceea ce influențează productivitatea și diminuează oboseala.

Potrivit Organizației Internaționale de Muncă, leziunile muscularo-osoase sunt cauza a 49,9% din absențele de la serviciu mai lungi de trei zile la nivel mondial. De aceea, îngrijirea posturii în timpul mersului este importantă. Adidașii oferă nu doar confort, ci și siguranță în mers, spre deosebire de, să spunem, pantofii cu toc.

Un plus de viteză! O altă calitate conferită de adidași. Fiind comozi, ușori și versatili, adidașii permit o deplasare la o viteză mai mare. Nu e un beneficiu doar pentru cei care îi folosesc la alergat sau la diverse alte activități sportive, ci și pentru cei care folosesc adidași în viața de zi cu zi.

În fine, un alt argument pentru adidași este că, așa cum spuneam mai devreme, sunt la modă! Acum ceva vreme, să te îmbraci formal și să asortezi la acest outfit o pereche de pantofi de sport – adidași sau teniși – era de neconceput. Astăzi, însă, e posibil. Ceea ce acum câțiva ani era doar un accesoriu pentru sala de sport, acum s-a transformat în elementul principal al multor ținute, pentru multiple ocazii. E imposibil să nu dai peste cineva încălțat cu încălțăminte de sport în orice loc de pe planetă. În 85% din cazuri, cei care cumpără încălțăminte sportivă nu o fac pentru scopul pentru care aceasta a fost creată.