Nicoleta Dumitrescu

 

La ultima şedinţă a legislativului local, consilierii ploieşteni au aprobat şi o hotărâre care vine în sprijinul ploieştenilor care figurează cu datorii la fiscul local. Este vorba despre hotărârea care vizează acordarea unor facilități fiscale contribuabililor – persoane fizice şi juridice – care înregistrează debite la bugetul local. Facilitatea fiscală acordată va consta în scutirea integrală de plată a majorărilor de întârziere aferente debitului principal restant la data de 31 decembrie 2018, cu condiția achitării debitului principal, la zi, până la jumătatea lunii decembrie a acestui an. Potrivit proiectului de hotărâre aprobat, scutirile integrale pentru plata majorărilor de întârziere se vor acorda pentru cei care au debitele restante aferente impozitului/taxei pe clădiri sau teren şi impozitului asupra mijloacelor de transport, condiţia pentru contribuabilii beneficiari fiind achitarea tuturor obligaţiilor bugetare, la zi, inclusiv a amenzilor contravenţionale. Conform unei situaţii primite de la conducerea Serviciului Public de Finanţe Locale Ploieşti, în evidenţele instituţiei sunt înregistrate, în momentul de faţă, cu debit principal şi accesorii, peste 20.000 de persoane fizice, dar şi 2.028 de persoane juridice. Fiscul local se confruntă anual cu întârzieri din partea contribuabililor la plata taxelor şi a impozitelor locale pe bunurile pe care aceştia le deţin, respectiv imobile, terenuri sau maşini, după transmiterea notificărilor în care restanţierii sunt somaţi să-şi achite datoriile, în vederea  recuperării banilor instituţia apelând inclusiv la instituirea procedurii de poprire pe conturi.

 

Procedura de acordare a facilităţilor fiscale sub forma anulării accesoriilor în cazul obligaţiilor bugetare principale restante înregistrate la data de 31 decembrie 2018 datorate fiscului local se regăseşte în Hotărârea 292 din 29 august a.c., aprobată în ultima şedinţă a legislativului ploieştean. Conform hotărârii menţionate, procedura se aplică atât pentru debitorii persoane juridice, fizice sau entităţi fără personalitate juridică – care, la data de 31 decembrie 2018, aveau obligaţii bugetare principale restante sub un milion de lei, cât şi pentru persoanele fizice sau entităţi fără persoanlitate juridică ori instituţiile publice care, la sfârşitul anului trecut, figurau cu restanţe principale de un un milion de lei sau mai mari. Conform documentului menţionat, prin obligaţii bugetare la plată restante la 31 decembrie 2018 inclusiv se înţelege: obligaţii bugetare pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată până la sfârşitul anului trecut; diferenţele de obligaţii bugetare principale stabilite prin decizie de impunere comunicate până la data de 31 decembrie 2018, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în Codul de procedură fiscală; alte obligaţii de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa fiscului local în vederea recuperării la data de 31 decembrie 2018 inclusiv. Facilitatea fiscală acordată constă în scutirea integrală la plată a majorărilor de întârziere aferente debitului principal restant la data de 31 decembrie 2018, cu condiția achitării debitului principal, la zi, până la data de 15 decembrie 2019. S-a făcut precizarea că scutirea integrală la plata majorărilor de întârziere se acordă în cazul debitelor restante aferente impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren și a impozitului asupra mijloacelor de transport, condiţia pentru contribuabili fiind, aşa cum s-a menţionat, ca aceştia să aibă achitate toate obligațiile bugetare, la zi, inclusiv amenzile contravenționale. “Pentru orice detalii privind procedura de acordare a facilităților fiscale, contribuabilii interesaţi de această procedură se pot adresa la sediul Serviciului Public Finanțe Locale situat pe Bd. Independenței nr.16, precum şi la sediul situat pe Şoseaua Vestului nr. 19”, se arată într-un comunicat al municipalităţii ploieştene adresat potenţialilor beneficiari ai hotărârii de consiliu la care ne-am referit.

Contribuabilii rău-platnici s-au trezit cu popriri pe venituri

Având în vedere faptul că, anual, fiscul ploieştean se confruntă cu o lungă listă a persoanelor care “uită” să-şi achite taxele şi impozitele pe bunurile pe care le au în proprietate, se poate spune că fiscul local întinde o mână acestei categorii de contribuabili. Astfel, potrivit unei situaţii primite de la Simona Dolniceanu, directorul Serviciului Public fisc local 1Finanţe Locale Ploieşti, în 2018, numărul rău-platnicilor la plata taxelor şi a impozitelor locale a fost destul de mare, respectiv 27.601 persoane fizice și 2.730 de persoane juridice, situaţia de anul acesta în ceea ce priveşte numărul restanţierilor fiind următoarea: 20.684 de contribuabili persoane fizice și 2.028 de persoane juridice, cu precizarea că, în momentul de faţă, în evidenţele fiscului ploieştean sunt înregistrate cu debite principale şi accesorii 20.684 de persoane fizice şi 2.028 de persoane juridice. În ceea ce priveşte valoarea totală a debitelor, respectiv a accesoriilor înregistrate de contribuabili la finalul anului 2018, de la conducerea fiscului ploieştean am primit următoarele date: 23.034.634 de lei debit curent, 210.934.324 de lei restanţe şi 110.209.931 de lei majorări de întârziere, cea mai mare sumă datorată de o persoană fizică fiind de 699.504 lei, iar de către o persoană juridică – 984.973 de lei. Pentru a le reaminti ploieştenilor rău-platnici că “au uitat” să-şi achite taxele şi impozitele locale, fiscul le-a transmis datornicilor şi somaţii de plată, fiind destule şi situaţiile în care, pentru recuperarea banilor, s-a recurs inclusiv la modalitatea de poprire pe venituri. “ În anii fiscali 2018-2019, numărul contribuabililor somaţi să-şi achite taxele şi impozitele locale restante a fost de 33.041 de persoane, iar popriri au fost instituite la 19.225 de contribuabili”, ne-a mai menţionat directorul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti.
De precizat că în evidenţele fiscului local sunt înregistraţi ca plătitori de taxe şi impozite 148.087 de contribuabili persoane fizice şi 7.285 de persoane juridice.