Alina Bunghez
Frumusețea și pitorescul orașului Comarnic sunt binecunoscute deja turiștilor din marile orașe, care străbat zona la fiecare sfârșit de săptămână.
În urmă nu cu multe zile, localitatea noastră a găzduit chiar oaspeți de seamă de peste hotare, sosiți la Comarnic pentru a punele bazele unei viitoare înfrățiri între orașe.
Este vorba despre oaspeți de peste Atlantic, membri ai Asociației de Înfrățire din orașul american Anacortes, statul Washington, și oficialități, în frunte cu primarul orășelului de pe coasta vestică a SUA, Laurie Gere.
Demersurile pentru o colaborare între cele două orașe, apropiate ca număr de locuitori, au fost începute în urmă cu mai bine de 10 ani, grație schimburilor culturale între copiii de la Clubul Copiilor „Martha Bibescu” din Comarnic și partea americană.
Iată că, în 2019, relația a fost consolidată și mai puternic, în urma vizitei celor 18 cetățeni americani pe meleaguri prahovene. Pentru început, reprezentanții celor două orașe s-au întâlnit la Muzeul Cinegetic de la Posada, pentru a discuta procedura ce trebuie urmată pentru încheierea unui acord de înfrățire.
Cu toții au convenit asupra faptului că oraşele amintite trebuie să colaboreze, să dezvolte o relație frumoasă, menită să îmbunătățească domeniile agroturism, infrastructură, educație.
Avem multe lucruri de învățat de la democrația americană, și, prin urmare, doar implementând cele mai bune idei și strategii de dezvoltare locală vom putea vedea înflorind micul nostru oraș de munte.
Edilul orașului, Sorin Popa, alături de localnicii din Comarnic, au dorit să prezinte delegației americane cel mai sănătos stil de viață din zonă, așa că, într-o frumoasă zi de început de septembrie, cu toții au urcat pe cel mai înalt punct al Comarnicului, pe Muntele Pleșuva, la peste 1300 m altitudine, unde aceștia au cunoscut viața simplă, dar frumoasă, de la stână, au gustat din bucatele tradiționale, obținute în urma creșterii animalelor, și au respirat cu nesaț aerul curat de la înălțime, neîntinat de poluare și zgomotul traficului.
Au urmat vizite la cele mai cunoscute obiective turistice de pe Valea Prahovei, pentru ca, apoi, musafirii de peste ocean să poposească la bisericile și școlile din localitatea noastră, unde au luat pulsul comunității, au cunoscut oameni care își iubesc orașul și copii nemăcinați de grijile maturității, care au acum șansa de a învăța ce înseamnă libertatea și democrația.
Punctul culminant al vizitei delegației americane a fost, fără îndoială, cina festivă, pusă la punct în detaliu de directorul Clubului Copiilor din Comarnic, Angela Năsulea, cea care a făcut posibilă această relație de prietenie între cele două orașe.
Elevii Clubului copiilor „Martha Bibescu” și ai Asociației Culturale „Zestrea Carpaților” le-au pregătit momente de neuitat oaspeților, demonstrând, încă o dată, ce pepinieră de talente adăpostește localitatea noastră.
Seara s-a încheiat sub semnul gratitudinii reciproce, al promisiunii de înfrățire, o dată parcurși pașii legali, al recunoștinței pentru ocazia unică de a împărtăși datini și mentalități atât de diferite. Iar pentru asta trebuie să mulțumim, în primul rând, familiei Lovrić- Anamariei și lui John – care prin întemeierea familiei lor au unit, în cel mai sfânt mod cu putință, două națiuni. În al doilea rând, receptivitatea și bunăvoința celor doi primari ai orașelor Anacortes și Comarnic- doamna Laurie Gere și domnul Sorin Popa- care s-au dovedit a fi esențiale pentru încheierea, fie ea și verbală, a tratatului de prietenie, iar fără implicarea lor nu ar fi fost posibilă o astfel de colaborare extraordinar de frumoasă.
La finalul celor patru zile în care oaspeții din Anacortes, Washington State, au poposit la Comarnic, ne-am dat seama cât de important este să ne vedem noi, în primul rând, calitățile, să ne utilizăm punctele forte, să ne iubim orașul și țara mai presus de orice, astfel încât, când astfel de oportunități ne ies în cale, să arătăm lumii în ce zonă binecuvântată trăim, ce oameni deosebiţi a dat orașul acesta, ce posibilități de viață și dezvoltare există aici.
Pentru că, înainte de toate, Comarnicul trebuie văzut, simțit, respectat și… iubit!