• La Băicoi şi Scorţeni s-au înfiinţat plantaţii cu „superfructul” aronia

• La Gura Vadului, dulceţurile sunt parfumate cu sâmburi de migdale

N. Dumitrescu

Nu mai este o noutate faptul că, din cauza schimbărilor climatice, şi natura a fost nevoită să se adapteze, arbori, pomi fructiferi şi plante considerate exotice prinzând rădăcini şi în anumite zone din România, în locuri în care nu s-ar fi crezut că acestea se vor putea adapta. Situaţia este valabilă şi în Prahova, pe diverse suprafeţe de teren fiind cultivate, cu succes, anumite soiuri care cresc de regulă în zone mai calde, la propriu. Un exemplu este aronia, arbust care provine din America de Nord – ale cărui fructe sunt supranumite de unii dintre specialişti “superfructe” și care există deja în plantaţii înfiinţate în localităţile Băicoi şi Scorţeni. Nu este singurul arbust exotic care s-a familiarizat cu aerul şi solul din Prahova, Gura Vadului fiind una dintre puţinele zone din România favorabile cultivării migdalilor şi smochinilor. În această comună nu există localnic care să nu aibă în grădină măcar câţiva migdali – ale căror fructe se bat şi se culeg precum nucile sau prunele – dar şi smochini. Printre cultivatori se regăseşte chiar şi primarul, care ne-a mărturisit, la sfârşitul săptămânii trecute, că şi soţia sa a preparat recent dulceaţă de smochine. Pe de altă parte, destule sunt şi gospodinele care “parfumează” dulceţurile sau prăjiturile cu sâmburi de migdale… 

Potrivit informaţiilor primite de la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova, la nivelul județului s-au înființat plantații de aronia în sistem intensiv ecologic – pe o suprafaţă totală de 6,84 ha – în localitățile Băicoi și Scorțeni. Aronia este un arbust care provine din America de Nord și a început să fie cultivat și în țara noastră, mai ales datorită faptului că planta nu este pretenţioasă la căldură, rezistă la îngheţ, boli sau dăunători. Cu siguranţă, însă, unul dintre motivele pentru care acest arbust a fost aclimatizat şi pe pământ românesc, inclusiv în Prahova, este acela că specialiştii consideră aronia, datorită proprietăţilor sale, un «superfruct». Astfel, potrivit unor studii, aronia s-a clasat pe locul întâi, în urma umor cercetări în topul plantelor cu conținut mare de antioxidanți. Acest fruct, mic, dar atât de bogat în vitamine și minerale, este considerat cel mai puternic antioxidant din natură, după scorțișoară. Literatura de specialitate arată că aronia poate inhiba creșterea celulelor cancerigene, poate preveni boli degenerative, ameliorează memoria și funcțiile cognitive. Fiind o importantă sursă de vitamina C, se consideră că aronia crește rezistența vaselor sanguine, are proprietăți tonifiante, asigură buna funcționare a celulelor hepatice şi întârzie apariția cataractei la vârsnici, 100 ml de suc de aronia conținând 93% din necesarul de fier.

Fructele migdalilor se bat şi se culeg precum nucile şi prunele

În comuna Gura Vadului, nu este localnic care să nu aibă în grădină şi câţiva migdali, dar şi smochini, nefăcând excepţie nici primarul comunei, Constantin Lungu. De altfel, acesta ne-a mărturisit că, recent, soţia sa a preparat din smochine – care în comună sunt de două soiuri – vreo trei-patru borcane cu dulceaţă. În ceea ce priveşte migdalii, contrar aşteptărilor, având în vedere că primăvara din acest an a fost destul de capricioasă, se pare că şi toamna aceasta vor avea ceva rod. Dar marele regret al primarului este acela că, deşi au fost câteva persoane care au venit cu tot soiul de idei, prin care migdalele din comună să se transforme într-o adevărată afacere şi pentru localnici, niciun plan nu a fost dus până la capăt. Aşa că localnicii valorifică, fiecare cum poate şi cum se pricepe, migdalele culese din propriile gospodării, un kilogram de migdale în coajă fiind vândut şi cu 7 lei, iar miejii cu peste 50 de lei/kg. E bucuros, însă, că în anul 2000 a reuşit să iniţieze o manifestare – transformată ulterior în sărbătoarea comunei – «Sărbătoarea florilor de migdal», ce are loc primăvara, în luna martie, în prima duminică premergătoare «Zilei Femeii». Fructele de migdal se bat şi se culeg precum nucii şi prunele, cu precizarea că acestea sunt de formă alungită, ovoidă, acoperite de o coajă groasă cu aspect pielos. Pe lângă faptul că sunt delicioase, oferind un parfum şi un gust aparte atât dulceţurilor, cât şi prăjiturilor, migdalele oferă multiple beneficii sănătăţii. Fiind o sursă bogată de nutrienţi cum ar fi acizii graşi esenţiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavină, biotină, zinc, în același timp o porţie de migdale conţine aceeaşi cantitate de antioxidanţi ca una de broccoli.