Oamenii de știinţă de la Universitatea Limerick, Irlanda, au descoperit, printr-un nou studiu, că pacienţii diagnosticaţi cu guţă au un risc crescut de boală renală cronică și insuficientă renală, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
În cea mai mare și mai detaliată cercetare de până acum, voluntarii recrutaţi cu un diagnostic de gută au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta insuficiență renală. Au fost folosite datele a peste 620.000 de pacienţi din sistemul de sănătate din Marea Britanie.
Specialiștii au observat că oamenii cu guţă au, de asemenea, un risc mai mare de deteriorare pe termen scurt a funcţiei renale, precum și o deteriorare susţinută a funcţiei la mai puţin de 10% din normal.
Cercetătorii au analizat riscul unei boli renale cronice avansate la 68.897 de pacienţi cu gută, urmăriţi în medie timp de 3,7 ani. Mai apoi, au comparat datele cu alţi 554.964 de voluntari care nu sufereau de gută.
”Deși am crezut întotdeauna că nivelul ridicat de acid uric ar putea fi rău pentru rinichi și că pacienţii cu gută pot avea un risc mai mare de insuficientă renală, am fost surprinși de amploarea riscului. Interesul principal a fost riscul de boală renală avansată deoarece acești pacienţi au, în general, un risc mai mare de insuficientă renală și deces”, explică Austin Stack, autorul principal al studiului.
Boala renală avansată a fost definită pe baza a patru criterii specifice: Necesitatea dializei sau a transplantului de rinichi; Eșecul funcţiei renale la mai puţin de 10% din normal;Dublarea creatinei serice de la nivelul iniţial;Decesul asociat cu boală renală avansată.
”În general, am descoperit că pacienţii care suferă de gută au un risc cu 29% mai avansat de boală renală avansată, comparativ cu cei fără acest diagnostic. Într-adevăr, când am analizat fiecare dintre componentele bolii renale avansate, am constatat că pacienţii cu gută au un risc mai mare de deteriorare a funcţiei renale. Când am analizat riscul de insuficientă renală și de necesitatea dializei sau transplantului, am observat că pacienţii cu gută au avut un risc cu peste 200% mai mare”, adaugă Stack.
Au fost luaţi în calcul și alţi factori care ar fi putut să provoace confuzie, factori care ar putea să contribuie la dezvoltarea bolilor renale, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul. Rezultatele sugerează că guta este un factor de risc independent pentru progresia bolii renale avansate și insuficiență renală.
Guta este cea mai frecvenţa artrită inflamatorie care provoacă dureri din cauza acumulării de acid uric în articulaţii. Afectează aproape 2,5% din populaţia adultă și provoacă dureri și dizabilităţi din cauza efectelor sale asupra articulaţiilor, tendoanelor și oaselor.
Tratamentele care scad nivelul acidului uric din fluxul de sânge sunt eficiente în prevenirea daunelor pe termen lung asupra articulaţiilor.
Boala renală avansată este o afecţiune cronică frecventă, care afectează aproximativ 15% din adulţii din sistemul de sănătate irlandez și are un impact major asupra sănătăţii.
”Anual, peste 450 de pacienţi dezvoltă insuficiență renală în Irlanda și necesită dializă sau transplant de rinichi. În ultimul deceniu, numărul pacienţilor din Irlanda care au dezvoltat insuficiență renală a crescut cu 56%”, concluzionează Stack.