Astăzi, de Înălţarea Sfintei Cruci, se sărbătorește și hramul lăcașului de cult din Bușteni
Violeta Stoica
Centrul Social-Pastoral “Sfânta Cruce”, al Mănăstirii Caraiman, de la Bușteni, aflat la poalele munților Bucegi, se va extinde cu un nou corp de clădire, în urma unei lucrări ce va fi realizată de către Compania Națională de Investiții.
Fondurile destinate extinderii centrului social sunt estimate la aproximativ 19 milioane de lei fără TVA, imobilul nou construit urmând să facă parte din complexul deja existent.
Centrul Social-Pastoral “Sfânta Cruce” din cadrul Mănăstirii Caraiman a fost dat în folosință în urmă cu opt ani, aici desfășurându-se, în acest interval de timp, conferințe, training-uri și evenimente cultural-educative, potrivit reprezentanților lăcașului de cult.
Deocamdată, acest complex este format din două corpuri de clădire, exclusiv cu spații de cazare, un al treilea corp de clădire cu spații de cazare și săli de conferințe și seminarii, precum și un teren de sport.
Potrivit documentației realizate de către proiectantul noii clădiri ce va fi construită la Mănăstirea Caraiman, vor mai apărea alte spații de cazare și de ședințe.
Astăzi, când credincioşii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Sfintei Cruci, își sărbătorește hramul și Mănăstirea Caraiman.
Într-o locație de vis, la poalele Munților Bucegi și sub străjuirea Caraimanului, lăcașul de cult își va extinde astfel serviciile destinate atât vizitatorilor care doresc să petreacă zile la rând în Mănăstirea Caraiman, cât și pentru organizarea unor evenimente ecumenice sau laice. Potrivit proiectului realizat de SC Manadelucru SRL, imobilul ce va fi construit va avea un regim de înălțime demisol, parter și două etaje, suprafața utilă totală ridicându-se la aproape 7.000 de metri pătrați.
Conform documentelor, primul demisol (de jos în sus) va cuprinde spațiile tehnice, respectiv spălătorie, tablourile electrice, spații de depozitare pentru alimente, vestiare și sală de mese. Al doilea demisol, aflat deasupra primului, va avea o recepție, o sală comemorativă, un oficiu și camere de cazare, în timp ce al treilea demisol, cel de sus, va cuprinde doar unități de cazare, la fel și parterul. La primul etaj vor fi biblioteca, grupuri sanitare, săli de conferințe și un foaier, iar la cel de-al doilea etaj – bibliotecă, două cabine de traduceri, o sală de meeting și una de workshop, două săli destinate presei și grupuri sanitare. Practic, odată cu noua clădire, capacitatea de cazare a mănăstirii se va dubla.
În prezent, Centrul Social-Pastoral “Sfânta Cruce” din cadrul Mănăstirii Caraiman are o capacitate de 102 de locuri în 44 de camere cu câte două paturi, 3 camere cu câte trei paturi și 5 camere (single) cu pat matrimonial, toate cu băi proprii. Și acum, centrul social dispune de săli de conferințe, săli de mese și un restaurant – cu o capacitate totală de 190 de locuri.
Regulile instituite de reprezentanții mănăstirii sunt impuse celor care doresc să se cazeze aici: fiecare persoană care dorește cazare trebuie să prezinte un act de identitate valabil și nu pot fi cazate femei singure, iar masa este asigurată doar vizitatorilor care se cazează în spațiile de care dispune mănăstirea. De asemenea, toți cei cazați în cadrul Mănăstirii Caraiman au obligația de a participa la sfintele slujbe.
Sursa foto: