Participanții la un studiu clinic care au testat un nou tratament, bazat pe enzime, pentru sindromul ochilor uscați, au prezentat semne reduse de boală și disconfort.
Oamenii de știință au comparat picăturile de ochi care conțin o formă biosintetică a unei enzime numite dezoxiribonuclează (DNase) cu picăturile de ochi care nu conţin enzime. DNase dispersează materialul pe bază de acid nucleic pe suprafață ochiului.
Participanții care au folosit picăturile cu DNase au raportat mai puțin disconfort, iar corneea lor a fost mai sănătoasă.
În cazul acestui sindrom, producerea lacrimilor nu este regulată, iar corneea (stratul exterior, transparent al ochiului) se inflamează. În cazurile severe, apar și alte afecțiuni, cum ar fi sindromul Sjogren, astfel că inflamația devine suficient de mare încât să provoace dureri și sensibilitate la lumină.În cercetările anterioare, specialiștii au descoperit că firele de ADN care formează nervuri pe suprafață ochilor sunt afectate de această boală oculară severă. În acest fel se produce un răspuns inflamator care irită, ulterior, ochii.
”În sindromul ochilor uscați, se întâmplă mai multe lucruri. Există o creștere a numărului de globule albe, numite neutrofile, care se adună pe suprafață ochiului. Neutrofilele eliberează ADN, care formează nervuri pe cornee, numite capcane extracelulare de neutrofile, care declanșează inflamația suprafeței oculare și atrag netrofile suplimentare”, explică Sandeep Jain, oftalmolog. În mod normal, enzimele din lacrimi taie și curată ADN-ul și alte resturi de pe cornee, dar în cazul pacienților diagnosticați cu această boală nu există suficiente enzime DNase pentru a înlătura depunerile.La acest studiu clinic au participat 47 de participanți cu sindromul ochilor uscați. Aproximativ jumătate au avut și sindromul Sjogren, asociat cu deficit semnificativ în producția de lacrimi. Dintre aceștia, 41 au finalizat procesul.
Participanții au fost împărțiți în două grupe. Prima grupă a primit picături oftalmologice care conțineau DNase. A două grupă a primit alte picături care nu aveau efect, fiind urmărit efectul placebo. Toți au fost instruiți să își administreze câte o picătură la fiecare ochi, de patru ori pe zi, timp de opt săptămâni. Cercetătorii au evaluat simptomele pacienților prin intermediul chestionarelor și au măsurat gradul de leziuni ale corneei și cantitatea de celule ADN și a altor depuneri care cauzează inflamațiile pe suprafață ochiului.
Astfel, au descoperit că participanții din grupul DNase au avut o reducere semnificativă de deteriorare a corneei după opt săptămâni, comparativ cu grupul placebo. Scorurile chestionarelor referitoare la simptome au reflectat, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă în rândul pacienților din grupul DNase, care au avut și cantități reduse de straturi ADN și de alte depuneri pe cornee. Datele acestui studiu sugerează că picăturile de ochi pe baza de DNase sunt sigure și eficiente pentru tratarea sindromului ochilor uscați.”Acest sindrom este o povară, este mai mult decât a avea un disconfort ocazional. Se poate compromite sever calitatea vieții, oamenii pot să ajungă invalizi, pot să nu mai vadă. În prezent, există doar două medicamente aprobate pentru tratarea acestei afecțiuni, care nu funcționează pentru toată lumea, în special pentru cei care au o formă severă, astfel că descoperirea unui nou medicament este foarte importantă”, concluzionează Jain.