• Numărul proceselor aflate pe rol a ajuns la trei !

Fl. Tănăsescu

După protestele în stradă la Ploiești, a mitingurilor din Capitală (la Ministerului Justiției, la Administrația Națioanală a Penitenciarelor și la Guvern), în care și-au revendicat fără succes drepturile, sindicaliștii de la Penitenciarul de Femei Târgșor au decis să-și ia singuri soarta în mâini. Sau, mai corect spus, să le facă dreptate judecătorii prahoveni. Astfel, după cum ne-a precizat Adrian Grigoroiu, liderul Sindicatului “Equitas” din cadrul unității penitenciare amintite, peste o sută de lucrători din cadrul Penitenciarului Târgșor solicită, în instanță, recalcularea drepturilor salariale pentru perioada aferentă ultimilor
trei ani.
Aceasta este una dintre cele trei plângeri ale angajaților de la Târgșor care se află pe masa magistraților ploieșteni, celelalte două conținând revendicări distincte.

“Într-o țară cu oameni sănătoși la cap, aceste drepturi trebuie respectate, nu ignorate. Acesta este și motivul pentru care am decis să apelăm la instanța de judecată pentru acordarea drepturilor noastre salariale”, a precizat liderul Adrian Grigoroiu. Totodată, el își exprimă speranța că vor avea câștig de cauză, câtă vreme “alţi colegi din ţară au obţinut sentinţe favorabile, în speţe similare”.
Nemulțúmirile sindicaliștilor de la Târgșor sunt vechi și acoperă o paletă largă de nemulțumiri, câtă vreme acesta este al treilea proces care este intentat conducerii unității penitenciare.
“Dacă în primul (proces – n.n.) cerem recalcularea indemnizațiilor cuvenite pe perioada concediului de odihnă aferent anilor 2015, 2016, 2017 ,conform unei decizii a Curții Europene de Justiție, în cel de-al doilea solicităm acordarea sporurilor pentru cei care au îndeplinit atribuțiile unor funcții de conducere, din cauza lipsei personalului, dar nu au fost plătiți pentru acest lucru. În cel de-al treilea proces solicităm aplicarea prevederilor HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în sensul acordării, începând cu data de 1 februarie 2017, a salariului minim brut, în cuantum de 1450 de lei, fără sporuri și alte adaosuri incluse în acesta, pentru toți membrii de sindicat și, implicit, recalcularea salariilor”, ne-a precizat Adian Grigoroiu.
El a mai specificat și faptul că membrii Sindicatului Equitas au acţionat în judecată nu doar penitenciarul prahovean, ci și Administrația Națională a Penitenciarelor.
Dincolo de obiectul celor trei dosare înaintate instanței, sindicaliștii de la Penitenciarul de Femei Târgșor se confruntă, tot de ani buni, cu neplata orelor suplimentare, neacordarea zilelor de concediu legal, lipsa de personal, condiţiile improprii în care îşi desfăşoară activitatea și neacordarea sporurilor în raport cu munca prestată.
Cu titlu exemplificativ, liderul Adrian Grigoroiu ne-a declarat: “Vă dau un exemplu: dacă angajatul, în munca sa prestată, supraveghează deținuți la diverse activități, este normal să se găsească și soluția acordării sporului de supraveghere ; dacă desfășori activități și intri în contact cu deținuți purtători ai virusului HIV, este normal să primești sporul pentru acest lucru. Dar, din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă”.