Rodica Paraschiv,
Deputat PSD
Coaliția guvernamentală PSD-ALDE s-a destrămat, cu doar trei luni înaintea alegerilor prezidențiale și la mai puțin de un an de organizarea alegerilor locale din vara anului viitor.
Indiferent de ceea ce s-a petrecut, aproape inexplicabil, la începutul acestei săptămâni, trebuie să privim în urmă și să recunoaștem, cu toții, că guvernul format din PSD și ALDE a reușit să urmeze programul stabilit și promis electoratului, la alegerile din anul 2016. Din păcate, vedem acum – așa cum se întâmplă și într-o familie care se destramă – că apar declarații care nu fac cinste nici unei părți aflate în divorț și care par să șteargă cu buretele colaborarea existentă până la momentul final al acestei coaliții guvernamentale.
PSD – ALDE a fost alianța guvernamentală cu cele mai mari reușite la nivel social, prin implementarea programelor de creștere de salarii și de pensii, care au reprezentat, fără urmă de îndoială, promisiuni onorate și pentru care guvernul s-a luptat cu oponenții săi pentru a le aduce un trai mai bun salariaților și pensionarilor români.
Partidul Social Democrat, condus de premierul Viorica Dăncilă, candidatul la prezidențiale desemnat de Congresul Extraordinar de la finalul săptămânii trecute, rămâne la datorie. Septembrie va fi luna în care pensionarii vor primi pensii majorate, așa cum s-a prevăzut în programul de guvernare. În județul Prahova, peste 244.000 de pensionari se vor bucura de o creștere semnificativă a valorii punctului de pensie, astfel încât fiecăruia dintre cei care au contribuit la sistemul public de pensii să îi fie majorat venitul din această sursă cu 15 la sută.
Au fost, pe de altă parte, și puncte vulnerabile, cum este infrastructura rutieră, zonă care a fost și probabil că va rămâne nevralgică pentru mulți ani de acum înainte, din mai multe motive asupra cărora nu voi insista aici.
Acum suntem din nou în fața unei situații pe care am mai întâlnit-o după alegerile europarlamentare, atunci când un anume partid din Opoziție care cerea demisia Guvernului Dăncilă a refuzat să intre, pe de altă parte, la guvernare, de teama erodării inevitabile și a apariției unor tendințe descrescătoare în opțiunile de vot.
Zilele acestea, istoria se repetă: toți strigă “Jos Guvernul!”, dar nimeni nu dorește cu adevărat să preia guvernarea, într-o perioadă extrem de dificilă – apropierea prezidențialelor – și, anul viitor, localele și parlamentarele.
De aceea, întrebarea care se pune și la care nimeni din Opoziție nu dă un răspuns clar este: “Se strigă <<Jos Guvernul!>>, dar cine va conduce România?”.