Prim-ministrul Viorica Dăncilă acuză: Şeful statului „a înlocuit funcţia de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seara, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. De asemenea, preşedintele a declarat că actualul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens, potrivit Mediafax. „În primul rând, nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern şi-a schimbat componenţa politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur şi simplu inacceptabile. Aşadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul Justiţiei.
Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD şi ALDE de a destructura justiţia, de a opri lupta anticorupţie şi de a baroniza total România.
PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
„Resping propunerea pentru Ministerul Educaţiei. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educaţia – zona în care nu avem nevoie de soluţii ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă şi nici nu este în stare să le facă. Resping propunerea pentru funcţia de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care îşi consolidează statul de drept şi valorile democratice, şi nu pot accepta propuneri contrare acestei direcţii”, a adăugat şeful statului.
Preşedintele Iohannis a mai afirmat că România are nevoie de o schimbare autentică, iar votul românilor din 26 mai îi dă legitimitatea să se opună propunerilor PSD. Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis şeful statului propunerea ca Dana Gîrbovan să preia conducerea Ministerului Justiţiei, Mihai Fifor să fie ministru plin la Interne, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate şi Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice.
De asemenea, şeful Executivului a transmis propunerile de miniştrii interimari. Astfel, Niculae Bădălău a fost nominalizat la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea ministru pentru relaţia cu Parlamentul.
În cazul în care noul Executiv nu va trece de Parlament, Iohannis susţine că există soluţii constituţionale pentru a nu intra într-o criză profundă. „După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituţional, putem face mult mai mult împreună. Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanşeze. Dacă noua configuraţie a Guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziţia mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită şi îl doresc majoritatea românilor”, a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.De asemenea acesta a spus că dacă noua configuraţie a Guvernului nu va fi aprobată în Parlament, el îi asigură pe români că există „soluţii corecte, democratice şi constituţionale” pentru ca România să nu intre într-o criză „profundă”. Acesta a mai spus că există suficiente voturi în Parlament pentru a susţine şi o soluţie de tranziţie. „Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toţi cei care înţeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susţine chiar şi o soluţie de tranziţie, care să înlocuiască actualul guvern şi care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziţie – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză”, a afirmat şeful statului.”Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care şi eu, dar şi mulţi alţi oameni de bună credinţă, pro-europeni, pro-occidentali, susţinători ai democraţiei şi statului de drept, o sprijinim”, a mai afirmat Iohannis.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va merge în Parlament şi va încerca să obţină susţinerea necesară pentru a duce mandatul Guvernului până la capăt.
Premierul a adăugat că şeful statului „a înlocuit funcţia de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”. „Am urmărit cu profundă dezamăgire spectacolul oferit de candidatul la prezidenţiale, Klaus Iohannis, care din păcate nu şi-a înţeles rolul constituţional nici după 5 ani de ocupare a funcţiei de preşedinte al României. Atitudinea domnului Iohannis nu este deloc surprinzătoare, de doi ani şi jumătate se foloseşte de funcţia pe care o deţine pentru a împiedica, bloca şi critica fără fundament real acest Guvern. Domnul Iohannis a înlocuit datoria constituţională de mediator între partidele politice, cu cea de sabotaj. Preşedintele nu a înţeles nici de această dată câtă nevoie are România de maturitate din partea clasei politice, de stabilitatea instituţiilor statului care trebuie să funcţioneze indiferent de interesul electoral. Este un comportament la fel de imatur şi egoist precum al domnului Tăriceanu.
Unul abandonează guvernarea, altul blochează numirea miniştrilor”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri, la Palatul Victoria, potrivit Mediafax.
„În ciuda tuturor acestor obstacole din ultimele zile şi a tuturor acestor domni cu pretenţii de “bărbaţi de stat” care, din considerente electorale, menţin instabilitate, noi ne vom continua activitatea. Vom merge în Parlament şi vom încerca să obţinem susţinerea necesară pentru a ne duce mandatul până la capăt. Şi spun acest lucru nu pentru că ne ţinem de scaune, aşa cum declară unii, ci pentru că avem o responsabilitate faţă de ţară şi faţă de români, avem responsabilitatea de a ne duce programul de guvernare până la capăt, cum am promis în 2016. Aşa cum am spus de nenumărate ori, mai avem multe lucruri de făcut pentru ţară, nu am avut o guvernare perfectă, dar am avut o guvernare eficientă”, a completat şeful Executivului.