Municipalitatea este datoare la bănci 261,15 milioane de lei

Violeta Stoica

Nu mai este nicio îndoială că Ploieștiul se află într-una dintre cele mai negre perioade de după 1990. Chiar dacă, în mandatele anterioare, ploieștenii au mai auzit despre faptul că municipiul în care trăiesc este la un pas de prăpastie, ei bine, de această dată, este oficial: falimentul bate la ușa Ploieștiului.
Concluzia sumbră este urmarea directă a faptului că, la finalul săptămânii trecute, Consiliul Local Ploiești a aprobat refinanțarea a două împrumuturi bancare, la CEC Bank și la BRD. Românii cu credite la bănci știu ce înseamnă acest lucru – din lipsă acută de bani, este nevoie să apeleze la acest sistem creat special de instituțiile financiare – refinanțarea împrumuturilor, astfel încât să nu se ajungă în incapacitate de plată și, prin urmare, la faliment personal.
Aici vorbim despre pragul falimentului unui oraș, al unuia dintre municipiile care, altădată, se aflau îl lista celor mai bogate localități din România.
Orașul aurului negru a devenit de un gri murdar, este înglodat în datorii și, mai mult decât atât, nu se întrevăd soluții concrete pentru ca situația să se remedieze prea curând. Cu toate intențiile de a reduce din numărul de funcționari sau, așa cum vrea primarul PNL Adrian Dobre, de scădere a veniturilor angajaților din administrația publică locală.

Consilierii locali ploieșteni au aprobat, la finalul săptămânii trecute, proiectele de hotărâre privind refinanțarea a două împrumuturi bancare încheiate în anii 2011 și 2014, astfel încât municipalitatea să nu se afle în imposibilitate de plată a ratelor și a dobânzilor aferente creditelor încheiate cu BRD și CEC Bank.
În cadrul primului proiect, a fost aprobată contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 15,1 milioane de euro, cu o perioadă de rambursare de trei ani și cu o perioadă de grație de trei luni. Acest împrumut bancar este necesar pentru refinanțarea unui credit contractat la BRD în anul 2011.
Cel de-al doilea proiect aprobat este unul similar, însă pentru 64 de milioane de lei, rămași de returnat dintr-un credit contractat în anul 2014 de la CEC Bank. Un viitor împrumut pentru a plăti ratele aferente acestui credit ar urma să aibă o perioadă de rambursare de 9 ani și 9 luni, cu perioadă de grație de trei luni și perioadă de trageri de până la trei luni, asemănătoare celeilalte refinanțări. Municipiul Ploiești este dator la bănci 261,15 milioane de lei, în prezent, la BCR, BRD, CEC Bank și Exim Bank.
Pe de altă parte, dincolo de problemele pe care le are acum municipalitatea cu returnarea creditelor din anii trecuți, este în plină desfășurare procedura de achiziție destinată unui nou împrumut intern în valoare de 140.722.273 lei, pentru care se specifică faptul că fondurile sunt necesare pentru asigurarea resurselor financiare pentru plata obiectivelor de investiții cu cofinanțare UE, cu o durată de 13 ani, din care perioada de grație este de 3 ani, interval în care se plătesc dobânzi și comisioane și nu se rambursează rata de credit, plus perioada de rambursare de 10 ani, în care se plătesc dobânzi, comisioane și rata de credit.
Săptămâna aceasta, mai precis miercuri, potrivit documentației publicate în SICAP, ar urma să fie deschise ofertele ce vor fi depuse de către instituțiile bancare ce ar mai risca – având în vedere situația actuală – să mai încheie un contract de creditare cu Primăria Ploiești.