V. Stoica
În județul Prahova, până la începutul acestei săptămâni, au fost plătite despagubiri în valoare de 209.050 de lei pentru gospodăriile populației afectate de apariția pestei porcine africane, potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Conform aceleiași surse, pesta porcină africană (PPA) este prezentă în 283 de localități din 22 de județe, cu un număr total de 950 de focare, șase dintre focare fiind în exploatații comerciale și alte trei focare în exploatații de tip A, deținute de persoane fizice autorizate sau întreprinderi familiale. În alte cinci județe există doar cazuri la mistreți. În total, conform ANSVSA, la nivel național, au fost eliminați 428.744 de porci afectați de boală, fără a fi incluși în această cifră și mistreții.
Centrul local de combatere a bolilor Prahova s-a reunit ieri pentru a aproba patru planuri de măsuri privind combatarea unor focare de pestă porcină africană, confirmate recent. Noile focare au fost confirmate în comuna Poienarii Burchii sat Poienarii Burchii (1 porc domestic), comuna Olari, sat Olarii Vechi (3 porci domestici din trei gospodării), comuna Puchenii Mari, sat Puchenii Moșneni (1 porc domestic) și un focar la un porc mistreț pe fondul de vânătoare 11 Gherghița, de pe raza comunei Balta Doamnei.
Până în acest moment, în județul Prahova au fost confirmate 39 de focare de pestă porcină africană la porci domestici și încă 9 focare la porci mistreți, pe fonduri de vânătoare.
În ceea ce privește măsura uciderii preventive a porcilor domestici hotărâtă în cadrul ședinței, în Olarii Vechi și Puchenii Moșneni, DSVSA Prahova va face o analiză de risc în urma căreia se vor stabili zonele (străzile) în care se va aplica uciderea preventivă, în funcție de gospodăriile cu porci existente.
La nivel național, de la debutul epidemiei de pestă porcină africană au fost stinse 1.252 de focare. Cele mai multe dintre focarele stinse sunt din județul Tulcea (568 de focare, dintre care 5 focare în exploatații comerciale și un focar într-o exploatație de tip A).
Virusul pestei porcine africane a fost semnalat în România pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, iar în județul Prahova, primul focar de PPA a fost declarat în comuna Poienarii Burchii – sat Poienarii Rali, în prima jumătate a lunii iulie a acestui an.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau direcțiilor sanitare veterinare județene, astfel încât să fie luate măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea bolii.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.