Oamenii de ştiinţă de la Johns Kopkins Kimmel Cancer Center au descoperit, printr-un nou studiu, că antibioticele ar putea creşte riscul dezvoltării cancerului de colon, dar nu se aplică şi în cazul cancerului rectal, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro . Mesajul principal al acestui studiu este importanţa administrării antibioticelor. Acestea nu sunt recomandate pentru infecţiile virale obişnuite, trebuie să fie utilizate cât mai puţin posibil şi sunt de preferat antibioticele care ţintesc direct cauza, nu cele cu spectru larg de acţiune. Specialiştii atrag atenţia asupra utilizării responsabile a antibioticelor deoarece au efecte semnificative, inclusiv inducerea bolilor cronice. În cazul asocierii dintre riscul crescut de cancer de colon şi antibiotice, o posibilă cauză ar fi schimbarea radicală pe care antibioticele o provoacă microbiomului (totalitatea bacteriilor care trăiesc în intestine). Antibioticele sunt prescrise, la nivel mondial, pentru tratarea infecţiilor bacteriene. Recent, s-a observat o asociere între administrarea acestora şi creşterea riscului de cancer de colon. Totuşi, cercetatorii nu au avut un control absolut asupra altor factori de risc ai cancerului, cum ar fi istoricul familial de cancer, de obezitate, fumatul, consumul de alcool şi diabetul.
Pentru a avea o imagine de ansamblu cât mai corectă, echipa de specialişti a utilizat cea mai mare bază de date electronice ale înregistrărilor medicale din întreaga lume. În această bază de date sunt înscrişi peste 11 milioane de pacienţi şi conţine informaţii referitoare la prescrierea medicamentelor şi diagnostice. Concentrându-se pe o perioadă de 23 de ani, au descoperit 28.890 de cazuri de cancer colorectal. Mai apoi, au ales un grup de comparaţie, cu oameni care nu erau diagnosticaţi cu cancer colorectal, dar care aveau caracteristici similare, inclusiv vârsta şi sexul. Au folosit documentele medicale pentru a identifica şi evalua fiecare istoric de caz pentru factorii de risc de cancer colorectal, cum ar fi un istoric de obezitate, fumat, consum de alcool, sau diabet, precum şi utilizarea antibioticelor. După cum era de aşteptat, majoritatea oamenilor diagnosticaţi cu cancer colorectal au bifat mulţi dintre factorii de risc menţionați anterior. În plus, s-a descoperit un risc mai mare de cancer pentru oamenii expuşi la antibiotice. Totuşi, aceste asocieri nu au fost valabile şi pentru cancerul colorectal. Cercetările ulterioare au arătat că expunerea la antibiotice a fost asociată cu un risc cu 15% mai mare de cancer de colon proximal (prima parte a colonului şi mijlocul acestuia), dar nu şi de cancer de colon distal (ultima parte a colonului). Acest risc a fost asociat în mod special cu expunerea la clasele de antibiotice care ucid bacteriile anaerobe, precum cele din familia penicilinei. A fost înregistrat rapid riscul crescut de cancer de colon, acesta începând la doar 15 – 30 de zile de expunere totală la antibiotice. Totuşi, apariţia efectivă a cancerului a avut loc la cel puţin 10 ani mai târziu.
Deşi antibioticele sunt adesea extrem de eficiente în eradicarea infecţiilor bacteriene, ele pot schimba echilibrul biomului intestinal prin uciderea bacteriilor benefice, iar astfel cele patogene prosperă. Unele dintre aceste bacterii supravieţuitoare pot fi cancerigene, încurajând polipii să crească şi să se transforme în tumori maligne.