Celulele provenite de la persoanele considerate cazuri rare, ce controlează în mod natural infecţia cu HIV, au fost în centrul investigaţiilor în ultimii 15 ani, astfel încât oamenii de știință să elucideze caracteristicile lor specifice, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
După numeroase cercetări, specialiștii de la Institutul Pasteur au descris caracteristicile celulelor imune CD8, găsite rar în ”subiecții controlori HIV”. Puterea unică antivirală a acestor celule imune poate fi atribuită unui program metabolic optim, care conferă persistența și capacitatea de a reacționa eficient împotriva celulelor infectate.
Specialiștii au reprogramat cu succes celulele provenite de la indivizii care nu au capacitatea de a controla infecția, pentru a le oferi aceeași putere antivirală că în cazul ”controlorilor HIV”.
Constatările au fost publicate în revista ”Nature Metabolism”.
Există oameni care au capacitatea de a controla HIV în mod natural, fără tratament. Cazurile sunt foarte rare, mai exact mai puțin de 1% din numărul total de persoane diagnosticate cu HIV. În cazul acestora, nu se poate detecta multiplicarea virusului în sânge nici după mai bine de 10 ani de la infectare, fără administrarea tratamentului.
În anul 2007, cercetătorii de la Institutul Pasteur au descris activitatea antivirală a limfocitelor CD8 ale acestor pacienți atipici. Spre deosebire de restul pacienților, celulele CD8 ale controlorilor HIV pot distruge rapid celulele CD4 infectate. Mai apoi, au continuat cercetările pentru a identifica şi caracteristicile acestor celule, astfel încât să le poate reproduce și aplica celulelor oamenilor care nu își pot controla infecția.
Celulele CD8 (numite și ”celule de memorie”) ale controlorilor HIV par a fi identice cu ale oamenilor normali, dar se pare că au, totuși, un program molecular diferit. Nu numai că au un potențial antiviral imens, dar sunt și programate să supraviețuiască, spre deosebire de cele ale oamenilor normali, ce au un program celular care le predispune la epuizare și la moarte celulară.
Celulele CD8 ale oamenilor care pot controla infecția utilizează o varietate de resurse metabolice, în special bazate pe energia furnizată de mirocondrii, ceea ce le permite să supraviețuiască în condiții de stres. În schimb, celulele oamenilor normali depinde de o singură sursă de energie, glucoză, și au o activitate mitocondriala limitată.
”Am descoperit că activitatea antivirală a celulelor CD8 speciale este asociată cu un program optim, care le oferă plasticitate în utilizarea resurselor de energie ale celulei”, explică Asier Saez-Cirion, coordonatorul studiului.
În laborator, cercetătorii au reușit să stimuleze activitatea mitocondrială a celulelor anti HIV provenite de la oamenii normali. Au folosit o substanță secretată de sistemul imunitar, cunoscută sub numele de interleukină 15 (ÎL – 15), pentru a stimula activitatea mitocondrială și pentru a crește protecția împotriva HIV. Astfel, celulele CD8 reprogramate ale oamenilor normali pot distruge celulele CD4 infectate. Reprogramarea metabolică a celulelor imune este o strategie care este deja testată în cadrul mai multor studii ce vizează tratarea cancerului.