Suspiciune de PPA și pe fondul de vânătoare Nucet, din zona central-estică a judeţului

V. Stoica

Viteza cu care se răspândește virusul pestei porcine africane în județul Prahova, de la apariția primului focar, în comuna Poienarii Burchii – satul Poienarii Rali, a determinat autoritățile să ia măsuri drastice în zonele afectate. Până ieri, 122 de porci din Poienarii Burchii au fost asomați de către reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și, ulterior, îngropați în cele două gropi special amenajate la marginea localității.
Ieri erau înregistrate oficial în Prahova 17 focare de pestă porcină, după confirmarea de miercuri, 17 iulie, prin buletinele de analiză emise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, a două focare de PPA (unul la porc domestic într-o gospodărie din comuna Puchenii Mari-sat Puchenii Moșneni, care a fost ucis și unul – la porc mistreț vânat în fondul de vânătoare Mănești, aparținând AJVPS Prahova).
Au mai apărut, pe de altă parte, alte cinci suspiciuni de pestă porcină africană, confirmate de laboratorul DSVSA Prahova: una în comuna Poienarii Burchii-sat Cărbunari, trei în comuna Târgșoru Vechi – sat Târgșoru Vechi, unul la un porc mistreț în Fondul de Vânătoare 33 Nucet, aparținând AVPS Cormorani, aflat în zona central-estică a județului Prahova.
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova au dispus noi măsuri pentru limitarea răspândirii bolii la porcii domestici sau la mistreți. Toți porcii din exploatații trebuie să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație. Niciun porc nu trebuie să intre sau să iasă din gospodărie, cu excepția autorizării autorității competente (DSVSA), ținând seama de situația epidemiologică. De asemenea, crescătorii de porci sunt sfătuiți să nu îi hrănească cu resturi alimentare rezultate din bucătărie, indiferent de natura acestora, în special cele provenite de la carnea/produsele din carne de porc gătite în familie. Reprezentanții DSVSA spun că este interzis acesul în adăpostul porcilor cu încălţămintea şi hainele de stradă, fiind recomandată montarea la intrarea în adăpost a unei tăviţe cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustică sau alte substanţe cu eficienţă asupra virusurilor.
Alte reguli impuse pentru a limita răspândirea virusului pestei porcine africane sunt ca, la orice modificare a stării de sănătate a porcilor din gospodărie sau depistarea vreunuia mort, să fie de urgenţă anunţat medicul veterinar din localitate sau telefonic la DSVSA Prahova, la telefon 0244/751751 sau 0723/184128. Până la sosirea medicului veterinar este interzisă circulaţia persoanelor în zonă, mişcarea porcinelor/cadavrelor, inclusiv a cărnii de porc/produselor din carne de porc rezultate din sacrificările anterioare în gospodărie. De asemenea, apariția oricărui cadavru de porc domestic/mistreţ depistat pe domeniul public trebuie să fie anunţată la DSVSA Prahova, la numerele de telefon menţionate.