Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

„La Ploeşti, campionatul a fost lichidat cu forţa”

„Se ştie că organizarea actuală a footballui din regiunea Muntenia, impune pentru desemnarea campionului regional o întâlnire eliminatorie între primul clasat al Capitalei şi primul clasat al districtului Ploeşti. Campionul Capitalei a fost declarat Venus. La Ploeşti însă, până în ultimul moment nu s’a ştiut cine e campion. Cu toate că Tricolorul era, după matchul nul cu Prahova, campion sigur al republicei ploeştene, preşedintele subcomisiunei regionale, transformându-se într’un fel de Musolini provincial, şi-a însuşit riscanta sarcină de a scoate campion un alt club. Întru izbânda acestei proceduri lucrurile au fost ticluite precum urmează:
a) Matchul Tricolorul – Gloria, care urma să se dispute la 5 Mai 1929 şi care a fost contramandat de comisia Muntenia spre a se putea disputa jocul inter-oraşe Ploeşti – Bucureşti, a fost dat pierdut prin neprezentare Tricolorului. Subcomisia prahoveană n’a vrut să ţină cont – pur şi simplu – de deciziunile unui for superior. Prin această decizie, cluburile Gloria şi Prahova, ajungeau la egalitate, la un punct diferenţă de Tricolorul;
b) Spre a se putea acoperi această minimă diferenţă s’a recurs la o abilă manevră; subcomisiunea Ploeşti, pe un motiv lipsit cu totul de seriozitate, a dispus rejucarea matchului Prahova – Gloria terminat cu rezultatul 2-2. În acest mod se dădea posibilitatea unuia dintre aceste cluburi să ajungă pe Tricolorul şi eventual să-i ia înainte la golaveraj. Niciuna dintre toate aceste deciziuni nu a fost adusă la cunoştinţă comisiunei Muntenia. Ceva mai mult, un referat insolent a fost trimis de subcomisiunea rebelă dela Ploeşti, Comisiei Centrale. Dar fiecare pasăre pierind pe limba ei, cu ocazia prezentărei acestui referat în şedinţa forului suprem s’au dat la iveală toate „fineţele” ploeştenilor. Tricolorul lezat în interesele sale vitale, de aranjamentul rejucărei matchului Prahova – Gloria, a apelat această decizie. Subcomisia prahoveană, n’a putut justifica întru nimic această hotărâre de circumstanţă a inversa ordinea legală a clasamentului, punându-se într’o nouă situaţie penibilă. În aceste condiţiuni apelul Tricolorului a fost admis în unanimitate. Comisia Centrală a ordonat de asemenea jucarea matchului Tricolorul – Gloria, pecetluind complecta executare a subcomisiei ploeştene, care nu şi-a înţeles deloc misiunea. Într’adevăr, din acest motiv nici până în prezent nu se cunoaşte campionul categoriei a II-a care urmează să joace contra campionilor districtelor Constanţa, Giurgiu şi Bucureşti. Din acest motiv mişcarea sportivă în Ploeşti este cu totul dezorganizată. Cluburile aduse la o rivalitate fără margini, nu-şi mai pot executa bunele intenţii în ce priveşte programul de matchuri amicale. Publicul este astfel sistematic îndepărtat dela jocuri spre dezolarea celor câtorva, cari reuşiseră să facă lucruri frumoase în Ploeşti. Lipsa complectă de autoritate a actualei subcomisiuni, a făcut ca prestigiul Federaţiei să fie redus la zero iar cluburile, cu orice ocazie să dea năvală la Bucureşti spre a cere ordine şi legalitate. Când la sfârşitul şedinţei Comisiei Centrale, s’a adus la cunoştinţa subcomisiei Ploeşti deciziunile luate, preşedintele acestei subcomisiuni a anunţat oficial demisia sa. Dacă până la întoarcerea la Ploeşti nu s’a răzgândit, se poate spera într’o ameliorare a situaţiei dela Ploeşti. Până atunci campionatul republicanilor a fost lichidat în mod forţat”.
Astfel, echipa Tricolorul a cucerit pentru a treia oară titlul de campioană a competiţiei organizată de districtul de fotbal de la Ploieşti. În finala pentru titlul de campioană a regiunii Muntenia s-au întâlnit, la 2 iunie 1929, pe terenul „Romcomit” din Bucureşti, echipele Venus şi Tricolorul. Victoria a revenit „negrilor” bucureşteni, care au învins cu 1-0. Pe parcursul întregului sezon competiţional, campionii din districtul Ploieşti au rulat următorul lot de jucători: Cristescu (Chinezul), Avram Corvin; Gheorghe Dragomirescu, Nae Dumitrescu – Medgidia, Sc. Dumitrescu, Gheorghe Stoicescu; Ion Lang, Ilie Anastasescu, Ion F. Frunzescu, Nemeş, Anastasiade, Rizea, Antonescu, Bella, Spirea; Ambrey Jack Neaves (englez), Stavrescu, Nicolae Popescu, Scurtu, C. Şerbănescu, Georgescu, lt. Ioan I. Ionescu (Tilică). Preşedintele grupării: Ilie Gheorghiu.