Cea mai bună modalitate pentru a ţine schimbările climatice sub control este replantarea de copaci în zonele forestiere distruse care au o suprafaţă egală cu cea a Statelor Unite, au precizat oamenii de ştiinţă, aceasta fiind modalitatea prin care s-ar putea capta două treimi din emisiile produse în urma activităţilor umane, una dintre cauzele încălzirii globale, informează Thomson Reuters Foundation, potrivit Agerpres.
Tom Crowther, profesor în cadrul Crowther Lab, un grup de cercetare cu sediul la Universitatea ETH Zurich, a îndemnat cele câteva sute de mii de persoane care au participat anul acesta la o mişcare amplă pe teme de protecţia mediului prin organizarea unor greve şcolare şi la locul de muncă să planteze copaci sau să finanţeze iniţiative similare. Deşi plantarea unui număr suficient de copaci care să asigure captarea unui sfert din emisiile de carbon din atmosferă, inclusiv cele provenite în urma activităţilor umane sau din surse naturale, este un scop ambiţios, profesorul Crowther susţine că obiectivul poate fi atins dacă toţi cei îngrijoraţi de fenomenul încălzirii globale acţionează.
Cercetătorii din cadrul Crowther Lab au publicat recent un prim studiu referitor la numărul de copaci care ar putea fi plantaţi la nivel global, regiunile în care ar putea creşte şi cantitatea de carbon pe care ar putea-o înmagazina. Regiunile tropicale au pierdut 12 milioane de hectare de teren împădurit în 2018 – în cea mai mare parte din cauza incendiilor, defrişărilor pentru agricultură şi minerit – a patra cea mai extinsă suprafaţă despădurită în decursul unui an de la începutul colectării datelor pe această temă, în 2001, potrivit serviciului de monitorizare Global Forest Watch.
La nivel global, există 5,5 miliarde de hectare de pădure. Pădurile ar putea fi replantate pe 1,7-1,8 miliarde de hectare de terenuri defrişate, care nu mai sunt în folosinţă, la care s-ar putea adăuga 1,4 miliarde hectare dacă ar fi incluse şi terenuri agricole şi zone urbane, mai precizează studiul.
Peste jumătate din potenţialul de reîmpădurire cuprinde regiuni din Rusia, Statele Unite, Canada, Australia, Brazilia şi China. Documentul face apel la replantarea a 350 de milioane de hectare de terenuri degradate la nivel global până în 2030.