Violeta Stoica

Ședința AGA a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor, desfășurată ieri la Ploiești, cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din zonele 2-6 (care includ și municipiul Ploiești) nu a avut un rezultat concret, ci se așteaptă ca pe data de 5 august, la următoarea convocare a reprezentanților ADI, să se ia o decizie referitoare la rezilierea sau la nerezilierea contractului cu operatorul de salubritate Rosal.
Doar 20 dintre cele 36 de unități administrativ-teritoriale din zona de acoperire a Rosal (Ploiești-Boldești Scăeni și respectiv zona de nord a județului – Valea Doftanei) au prezentat până ieri hotărârile de consilii locale privind rezilierea sau nerezilierea contractului cu operatorul.
Potrivit directorului ADI Deșeuri, Virgil Popa, abia după votul din AGA se va putea înainta o adresă către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care este îndreptățit să declare sau nu stare de urgență din cauza deșeurilor din municipiul Ploiești. Declararea stării de urgență ar putea să conducă la declanșarea procedurilor de achiziție în regim special, pentru încheierea unui contract pe perioadă determinată, până la finalizarea unei proceduri de achiziție normale, în urma căreia să fie desemnat un nou operator de salubritate pentru zonele 2-6. Primarul Ploieștiului a venit ieri cu noi amenințări de ieșire din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Prahova, deși cunoaște faptul că o asemenea decizie unilaterală ar însemna, de fapt, un risc financiar imens pentru municipalitatea ploieșteană.

Povestea gunoaielor de la Ploiești, care pare să fie unică la nivelul localităților beneficiare ale contractului semnat pentru zonele 2 și 6 (Ploiești-Boldești Scăeni și zona de centru-nord – Valea Doftanei), a rămas în coadă de pește, după ședința de ieri a Adunării Generale a Asociaților din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Prahova. Pentru că era nevoie de prezența tuturor membrilor AGA de pe zonele 2-6, iar această unanimitate nu s-a întrunit, s-a decis ca următoarea ședință să aibă loc pe 5 august, atunci când chiar și cu majoritate de voturi se va putea lua o decizie privind rezilierea contractului cu Rosal.

Adrian DobreDirectorul ADI Managementul Deșeurilor Prahova, Virgil Popa, a arătat în cadrul ședinței de ieri care este situația actuală a demersurilor făcute la nivelul asociației pentru rezilierea contractului. Astfel, a trecut deja o lună de la transmiterea către operator a notificării de reziliere a contractului – bazată pe neachitarea redevenței de către societatea Rosal – semnată de către președintele ADI, Bogdan Toader, ceea ce înseamnă că Rosal mai are obligația să îndeplinească serviciul public de salubritate menajeră încă maximum 60 de zile. Pe de altă parte, în AGA a ADI Deșeuri sunt așteptate hotărârile tuturor consiliilor locale ale unităților administrativ-teritoriale arondate zonelor 2-6, prin care aleșii locali își exprimă votul privind rezilierea sau nerezilierea contractului cu Rosal. Doar 20 dintre cele 36 de localități arondate au și făcut acest lucru, până ieri, ceea ce înseamnă că doar 20 de voturi ar fi putut fi exprimate în cadrul ședinței desfășurate ieri. Însă pentru că nu au fost prezenți toți membrii AGA, doar în 5 august – data stabilită pentru următoarea întrunire – se va putea lua o decizie în privința contractului cu Rosal.
Virgil Popa, directorul ADI Managementul Deșeurilor, a mai precizat și că – după hotărârea care va fi luată pe 5 august, se va propune întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, singurul organism care are posibilitatea de a declara instituirea stării de urgență la nivelul municipiului Ploiești din cauza deșeurilor.Adrian Dobre -Prezent la ședință, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a amenințat din nou cu ieșirea din ADI Deșeuri a municipiului sau constituirea unei zone separate special pentru municipiul Ploiești. Pentru că este vorba, însă, despre un proiect cu finanțare europeană, lucrurile nu sunt deloc simple, pentru că Ploieștiul ar putea fi obligat să plătească – la o eventuală ieșire din ADI Deșeuri – câteva milioane de euro doar pentru a achita costurile unei retrageri din această asociație din care fac parte 103 unități administrativ teritoriale din Prahova (singura care nu este membră este localitatea Mizil).