biserica domneasca-interiorDublă sărbătoare a fost în weekend-ul trecut, la Biserica Domnească din Ploiești, ce poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, dar care – din 2012 – se află și sub ocrotirea Sfântului Serafim de Sarov, un fragment din moaștele acestuia aflându-se la loc de cinste în cel mai vechi lăcaș de cult al Ploieștiului, aflat în cartierul Mihai Bravu. Straiele tradiționale românești au completat atmosfera sărbătorească, femei, copii și bărbați îmbrăcați în costume populare întregind imaginea de neuitat a dublei sărbători. Slujbele oficiate de preotul paroh Augustin Pârlea au fost susținute în altarul de vară, din biserica domneasca-sarbatoarecurtea bisericii, o adevărată oază de verdeață în mijlocul unei zone înconjurate de blocuri.
Zilele de sărbătoare, de la finalul săptămânii trecute, au adunat laolaltă sute de credincioși, care au participat la slujbele dedicate atât hramului Sfinților Petru și Pavel, cât și împlinirii a 380 de ani – aproape patru veacuri – de la punerea pietrei de temelie a bisericuței zidite din dorința domnitorului Matei Basarab. biserica domneasca-preoti
Chiar la intrarea în biserică există, de altfel, săpată în piatră, deasupra ușii, următoarea inscripţie cu slove latine: „S-au făcut această biserică din temelie, de Domnul Rumâniei, Matei Basarab Voievod la anul MDCXXXIX (1639)”.
Istoria zbuciumată a celor aproape patru secole a bisericuței ctitorite de Matei Basarab este una care ar trebui să fie cunoscută de către orice ploieștean.
În prezent, lăcașul de cult trece prin cea mai liniștită perioadă a sa, după ce, în secolele trecute, a fost lovită de cutremure, de războaie, chiar și de un incendiu care i-a mistuit, în anul 1984, acoperișul din șindrilă, care a fost înlocuit cu unul din tablă zincată, așa cum este și în prezent.