V. Stoica

La Comarnic, autoritatea locală a declanșat un adevărat război împotriva locuitorilor care nu au încheiat un contract de salubrizare, astfel încât să nu mai existe deșeuri menajere sau din construcții care să fie aruncate, la întâmplare, pe domeniul public.
Este o hibă general-valabilă, la nivelul tuturor localităților, fie ele rurale sau urbane. Și nu numai din județul Prahova, ci se poate raporta la nivelul întregii țări. Pentru că autoritățile locale sunt pasibile de amenzi usturătoare în cazul în care nu sunt rezolvate “punctele negre” de pe raza localităților, respectiv gunoaiele care tronează pe terenurile virane sau chiar pe albiile apelor curgătoare, una dintre primăriile prahovene a pornit asaltul împotriva celor care nu dețin contracte pentru ridicarea deșeurilor din gospodărie.
Astfel, în zilele care urmează, reprezentanții Primăriei Comarnic vor lua la bani mărunți – prin efectuarea de controale pe raza orașului – toate gospodăriile din oraș, astfel încât să fie depistate familiile fără contracte de salubrizare, dar și pe cele care nu au declarat corect numărul de persoane, având în vedere că serviciul de salubrizare se plătește pentru fiecare persoană în parte.
Cei prinși fără contract ar urma să fie amendați cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar celor care nu au fost declarați în contractele existente li se va impune taxa de salubrizare.
“Chiar dacă este o măsură nepopulară, trebuie să o luăm în cel mai scurt timp, pentru a diminua din deșeurile care se aruncă inevitabil pe domeniul public. Funcționarii primăriei și echipaje ale Poliției Locale vor merge din casă în casă pentru a face aceste verificări. Pe de altă parte, și noi, ca autoritate publică locală, avem obligația de a construi platforme gospodărești pentru a veni în sprijinul colectării selective a deșeurilor. Dar protecția mediului înseamnă inclusiv menținerea unui teritoriu curat, fără posibile focare de infecție, apărute tocmai din cauza depozitării ilegale a deșeurilor, pe terenuri virane sau în spații neautorizate”, a declarat primarul orașului Comarnic, Sorin Popa, în legătură cu această decizie.
Potrivit reprezentanților Primăriei Comarnic, la o populație de aproximativ 12.000 de locuitori, au fost încheiate până în prezent contracte de salubritate pentru 5.100 de persoane. Acest lucru nu înseamnă că restul de aproape 7.000 nu au contracte de salubrizare, pentru că aproape 4.000 de locuitori ai orașului sunt plecați în străinătate, estimându-se că între 1.000 și 3.000 de persoane din oraș nu au încheiate contracte cu operatorul de salubritate.