Riscul de a dezvolta cancer colorectal pentru persoanele care urmează o dietă bazată pe alimente inflamatorii este de două ori mai mare, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Oamenii de ştiinţă de la Programul de Terapie Experimentală în Oncologie şi de la Institutul de Cercetare a Sănătăţii Biodonostia au condus un studiu ce dezvăluie o legătură între dieta inflamatorie şi antioxidantă şi riscul de a dezvolta cancer colorectal şi de sân.
Studiul a fost condus de Mireia Obon-Santacana, fiind finanţat de Asociaţia Spaniolă Împotriva Cancerului.
”Am observat o asociere între riscul de a dezvolta cancer colorectal şi potenţialul inflamator al dietei. Cu alte cuvinte, participanţii la studiu care au urmat o dietă inflamatorie au avut un risc de aproape două ori mai ridicat de a dezvolta cancer colorectal, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Pe de altă parte, nu am observat o creştere semnificativă a cancerului de sân, astfel că trebuie să facem mai multe cercetări pentru a verifica dacă există, într-adevar, o conexiune cu alţi factori”, spune Mireia Obon.
O dietă inflamatorie se caracterizează prin consumul de carbohidraţi rafinaţi, carne roşie şi prelucrată şi grăsimi saturate şi trans. Într-o dietă antioxidantă, consumul de legume, fructe şi nuci predomină.
”În cadrul acestui studiu, ne-am concentrat asupra rolului dietei, în special asupra capacităţii sale inflamatorii şi antioxidante, deoarece există dovezi potrivit cărora atât inflamaţia cronică, dar şi stresul oxidativ influenţează dezvoltarea acestor tipuri de cancer, colorectal şi de sân”, explică Victor Moreno, cercetător. Potrivit specialiştilor, o dietă pro inflamatorie şi pro oxidantă reprezintă un factor de risc pentru cancerul de colon. Partea pozitivă este că dieta se poate modifica oricând, deci lucrurile se pot schimba. De aceea, pentru a preveni aceste forme de cancer, este important ca oamenii să respecte recomandările specialiştilor.
”Ar trebui să ne orientăm obiceiurile alimentare către o dietă mediteraneană bogată în fructe şi legume, nuci, cereale integrale şi uleiuri sănătoase, cum ar fi cel de măsline”, spune Mireia Obon. Pentru a realiza această cercetare, au fost incluse 1852 de cazuri de cancer colorectal şi 1567 de cazuri de cancer de sân, alături de un grup de 3447, respectiv 1487 de oameni sănătoşi, pentru a face comparaţiile. Toţi participanţii au provenit din 12 provincii spaniole.