• Demnitarul a luat la cunoștinţă și despre contribuţia financiară – deloc de neglijat ! – adusă Romsilva de către obiective aparţinând Direcţiei Silvice
F. T.
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – „Romsilva”, Gheorghe Mihăilescu, a fost, miercuri, în Prahova, scopul fiind atât căutarea de soluții pentru remedierea situației nou- create din cauza inundațiilor recente, cât și vizitarea unor obiective aparținând Direcției Silvice Prahova, obiective care “ajustează” în sens pozitiv veniturile bugetului de stat (“Centrul de colectare refrigerare fructe de pădure” Ploiești, Păstrăvăria Moara Domnească, Fazaneria Gherghița).Oficialitățile bucurește au participat la discuții și s-au deplasat în teren însoțite de către prefectul județului – Mădălina Lupea, președintele Consiliului Județean Prahova – Bogdan Toader, directorul Direcției Silvice Prahova – Dragoș Gabriel Ciomag etc. În marja vizitei de miercuri, Ioan Deneș a prezentat autorităților prahovene investițiile derulate în județ de către ministerul pe care-l conduce, luând, totodată, cunoștință, deespre performanțele angajaților Direcției Silvice Prahova în diverse ramuri de activitate.
În contextul vizitei amintite, în domeniul “Ape”, Ioan Deneș a mențíonat faptul că, în Prahova, în cursul acestui an se derulează, cu finanțare de la bugetul de stat, proiectul „Regularizare și consolidare de mal pârâu Matița în comuna Podenii Noi”, a cărui valoare se ridică la peste șapte milioane de lei. Proiectul va fi finalizat tot anul acesta și se va concretiza, potrivit asigurărilor date de către demnitar, în regularizarea albiei pe o lungime de 1,515 km și consolidarea digurilor pe o lungime de 3,350 km.
De asemenea, Deneș a mai spus că Administrația Națională „Apele Române”(ANAR) mai are în vedere, în regim de urgență, și alte investiții în Prahova. Una dintre acestea o reprezintă „Regularizare râu Cricovul Sărat, Comuna Sângeru -satele Sângeru și Mireșu Mare”, cu o valoare alocată în anul 2019 de 3,3 milioane de lei. În acest context, se preconizează că se vor realiza regularizare albiei în amintita zonă pe o lungime de 1.700 metri și consolidarea malului pe o lungime de 500 de metri.
A altă investiție constă, potrivit reprezentantului Ministerului Apelor și Pădurilor, în „Amenjare râu Lapoș și afluenți în comuna Lapoș, satele Lapoș și Lapoșel”, cu o valoare alocată în 2019 de 4,7 milioane de lei. Detalii tehnice în legătură cu acest proiect sunt: regularizare albie pe o lungime de 800 m și trei praguri de fund.
Zeci de kilometri de drumuri forestiere noi !
În ceea ce privește strict domeniul pădurii, printre alte investiții, Ioan Deneș a spus că ministerul pe care îl conduce are în vedere, tot pentru anul în curs, lucrări de regenerare a pădurilor în valoare de aproximativ 3,8 milioane de lei. De asemenea, din Fondul de accesibilizare al ministerului se preconizează a se realiza 17.54 kilometri de drumuri forestiere noi, precum și reabilitarea a altor 72.29 de kilometri de drumuri forestiere existente.
Dar, vizita oficialităților de la București nu a constat doar în promisiuni făcute la sediul Prefecturii, ci în deplasarea în teren.
Astfel, la Centrul de colectare și refrigerare fructe de pădure, din cadrul Ocolului Silvic Ploiești, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a reamintit faptul că pe raza acestui ocol se află locul în care sunt depozitate fructele de pădure și plantele medicinale recoltate de angajații Romsilva. Centrul are o capacitate de refrigerare de trei tone pe zi, iar capacitatea maximă de depozitare este de 30 de tone, produsele colectate – păducel, frunze de mesteacăn, urzică, măceșe și cătină – fiind destinate atât pieței interne, cât și celei externe. Numai în cursul anului trecut, valoarea totală obținută de către Romsilva din vânzarea acestor produse s-a ridicat la aproximativ 1 milion de lei, fără TVA.
Obiective vizitate: Păstrăvăria de la Moara Domnească şi Fazaneria de la Gherghiţa
Un alt punct de interes vizitat de către demnitarii bucureșteni a fost la Puchenii Mari, acolo unde funcționează Păstrăvăria Moara Domnească. La fața locului, ministrul Deneș a aflat că, în cursul anului trecut, acolo s-a realizat o producție de 12,78 tone de păstrăv – în valoare de 264.000 de lei, iar în primul semestru al acestui an au fost deja valorificate 6,56 tone, însumând 135,19 mii lei !
Ultimul punct pe ordinea de zi a vizitei de lucru în județul Prahova a fost la Gherghița. Aici, ministrul Apelor și Pădurilor, a avut, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Prahova și directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, o întâlnire cu doi administratori ai unor fonduri de vânătoare din județ, fonduri situate într-o zonă în care săptămâna trecută a fost înregistrat focarul de pestă porcină africană. În acest context, ministrul Deneș le-a solicitat administratorilor respectivi să aplice prevederile legale care stabilesc măsurile ce trebuie luate în aceste situații, iar reprezentaților Gărzii Forestiere le-a cerut să monitorizeze dacă aceștia se conformează în cele maximum 30 de zile prevăzute de lege.
La Gherghița nu a fost ocolită nici fazaneria din localitate. Așa a aflat ministrul Deneș că, anul trecut, dintre cei 18.000 de fazani propuși spre
vânzare au fost valorificați 17.800 de fazani maturi, cu o valoare totală de 739 mii de lei. Iar în cursul acestui an, din totalul de 17.000 de fazani programați a fi valorificați,
până la sfărșitul lunii iunie au fost vânduți deja 16.190 fazani, în valoare de 189 mii de lei.