Nicoleta Dumitrescu
Decapitat chiar după aflarea primelor rezultate parţiale ale alegerilor europarlamentare care arătau picajul în simpatia electoratului contorizată în numărul de voturi, liderul său fiind trimis după gratii, principalul partid aflat la guvernare s-a confruntat, ieri, cu un nou hop: moţiunea de cenzură. Iniţiată de către partidele aflate în opoziţie, încercarea de a da jos Cabinetul Dăncilă a fost fluturată chiar din timpul campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, dar şi pentru referendum, atât de către liberali, cât şi de şeful statului, nefiind un secret că acesta din urmă îşi doreşte propriul Guvern.
Iar acest lucru s-a văzut recent, după ce preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele politice să semneze un acord naţional pentru consolidarea parcursului UE al României, la care PSD şi ALDE au spus… pas!
Aşa că pactul a fost semnat doar cu partidele din opoziţie care au trecut pragul necesar pentru a obţine mandate de eurodeputaţi, cele care, de fapt, se consideră marile câştigătoare ale alegerilor care au avut loc pe 26 mai, rezultate care, de altfel, le-au dat şi aripi de a redacta, cât mai repede, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.
Pe de altă parte, glumiţele şi selfiurile făcute înainte şi după ce liderii partidelor şi-au pus semnătura pe documentul redactat la Cotroceni au făcut dovada că, dincolo de vorbe, asumarea unor decizii, aşa cum este dărâmarea unui guvern şi preluarea puterii, sunt mai grele decât la prima vedere.
Aşa că, oricât s-a străduit, opoziţia nu a reuşit să demonstreze că se poate coagula cu forţe proprii, încercând să ademenească sau să-i condiţioneze pe cei de la PSD şi ALDE, dovadă fiind comploturile în ceea ce priveşte racolările unor parlamentari de la o formaţiune politică la alta, ieri de dimineaţă voturile necesare adoptării moţiunii de cenzură fiind precum numărătoarea steagurilor din celebra schiţă a lui Caragiale.
Însă, odată trecută ziua de ieri, e de aşteptat ca partidele şi liderii lor să facă dovada că lucrurile trebuie să meargă mai departe, însă nu oricum şi nici aşa cum a fost până acum.
Pe de o parte, atât cei de la putere, cât şi cei din opoziţie, să demonstreze că se pot descotorosi, cu adevărat, de tot ceea ce înseamnă duplicitate, de jumătăţi de măsură, de interes de partid sau de grup, cele care, de fapt, pun frână oricărui pas gândit, iniţial, corect.
Iar dacă rezultatele alegerilor din 26 mai sunt, după cum au declarat mai toţi liderii partidelor, un alt început, atunci chiar aşa ar trebui să fie.
De văzut, însă, dacă va fi aşa sau nu, întrucât, mai ales în România, niciodată politicienii nu s-au ţinut de cuvânt. Odată ce s-au văzut cu funcţii şi privilegii au uitat de cei mulţi, de la care au primit voturile, principiul fiind „după noi să vină potopul!”