Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” – instituţia de învăţământ care modelează caractere şi configurează viitorul pentru generaţii şi generaţii de elevi

Fl. Tănăsescu

Da, este un privilegiu de care nu mulți au parte să fii “ rugat” de către directorul unui colegiu de renume național – “Mihai Viteazul” – să păstrezi liniștea în sală.
Pe de altă parte, după cum se spune în matematică, “ și reciproca este adevărată”: este o mândrie ca, în calitate de director al Colegiului Național “Mihai Viteazul”, să ai atâția premianți, atâția olimpici naționali, încât să organizezi festivitatea de încheiere a anului școlar nu în incinta instituției de învățământ, nici în curtea acesteia, ci în cea mai mare sală din Ploiești – “ Olimpia” !
Da, ieri, tribunele amintitei arene au fost pline ochi, ca în vremurile când echipe de baschet, volei sau handbal umpleau până la refuz sala. Ieri, însă, a venit rândul altor performeri. Al celor care lucrează cu mintea. Nu în ultimul rând, al elevilor ale căror caractere și drumuri în viață sunt modelate de către profesorii de la Colegiul Național “ Mihai Viteazul”.
Da, Gabriel Țaga, directorul C.N. „Mihai Viteazul”, ca de altfel întreg corpul profesoral, are cu ce se mândri. Și, cum viața este o afacere de probe, iată și de ce: în cursul anului școlar 2018-2019, instituția de învățământ pe care o conduce a scos de pe băncile ei peste o mie de elevi cu rezultate foarte bune la învățătură, ca să nu mai facem vorbire despre cei 145 de olimpici naționali la olimpiadele de profil – mai mulți decât au fost în tot județul !
Are cu ce se mândri și eleva din clasa a IX-a, Bianca Mihaela Bucur, care a fost strigată și felicitată prima, pentru rezultatele deosebite obținute la Olimpiada Internațională de Limba turcă modernă. Iar a scrie numele tuturor premianților și olimpicilor de la “Mihai Viteazul” este peste puterile noastre, fiindcă nici pe vremuri, la “Rubrica rezolvitorilor” din “Gazeta Matematică” nu erau trecute atâtea minți sclipitoare.
Și tot ieri, directorul colegiului cu cele mai bune rezultate le-a dat elevilor câteva sfaturi de bun – simț: “În această vacanță, vă recomand să nu stați pe Facebook și alte rețele de socializare, ci să citiți ! Mulți dintre voi merg în excursii prin Bulgaria, Serbia, Turcia. Este un lucru bun. Dar nu uitați să vizitați și Nordul Bucovinei. Nu uitați să mergeți în Transilvania. Nu vă uitați țara”.
Sunt cuvinte care, ieri, poate da, poate nu, au părut plictisitoare. Așa ni s-au părut și nouă, în urmă cu ceva zeci de ani. Azi, le privim dintr-un cu totul și cu totul alt unghi. Și în niciun caz obtuz…
Da, este un privilegiu să treci examenul de admitere la C.N. „Mihai Viteazul”. Este, într-adevăr, o performanță ca, după băncile instituției să iasă peste o mie de premianți și peste 145 de olimpici. Sunt cifre care te duc la concluzia “ Quod erat demonstrandum”. De fapt, ce era de demonstrat ? Că la Colegiul Național “Mihai Viteazul” se face carte, se modelează caractere, se configurează viitorul…