V. Stoica

Comercianții din mai multe zone ale județului Prahova au fost controlați, zilele acestea, de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Prahova, împreună cu polițiști de ordine publică, investigații criminale și reprezentanți ai Direcției Regionale Vamale Ploiești, verificările efectuate scoțând la ivelă mai multe nereguli privind vânzarea de produse accizabile, cum ar fi alcoolul și țigările. Localitățile vizate au fost cele din zona de competență a Poliției Orașului Vălenii de Munte și a secțiilor de Poliție Rurală Bălțești și Drajna. Conform reprezentanților IPJ Prahova, au fost vizați comercianții care vând alcool fără banderolă de producție, țigarete provenite din contrabandă, mărfuri pentru care nu se dețin documente de proveniență, precum și cei care nu își înregistrează în contabilitate veniturile obținute, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor.
După verificarea a 140 de agenți economici, au fost aplicate 161 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 556.930 de lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de 17.106 lei, cum ar fi 14.620 bucăți țigarete, 220 kg legume și fructe, 410 litri de băuturi alcoolice și non-alcoolice și peste 190 de produse alimentare și nealimentare.
În comuna Drajna, la o societate comercială, s-a constatat că nu au fost evidențiate în contabilitatea societății toate veniturile provenite din vânzarea de mărfuri, din luna februarie 2016 și până în prezent, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului. În acest caz, polițiștii au deschis un dosar penal, în care efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
La Gura Vitioarei, polițiștii au găsit la vânzare 248 de pachete de țigări cu diferite mărci, pentru care nu au putut fi prezentate documentele legale de proveniență. Comerciantul respectiv a luat o amendă de 30.000 de lei, pe lângă confiscarea produselor vândute ilegal.