* Oficialii de la Finanţe dau asigurări că banii vor fi restituiţi “până la ultimul leu”!

N.Dumitrescu

După un lung şir de promisiuni şi amânări peste amânări, românii care au achitat în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 ianuarie 2017 taxa auto îşi primesc, în sfârşit, banii înapoi. Sumele au început să fie virate în conturile bancare ale proprietarilor de autovehicule de la începutul lunii în curs, oficialii guvernamentali, în mod special cei de la Ministerul Finanţelor, dând însă asigurări că Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) va continua acest proces de restituire a banilor, cităm, “până la ultimul leu”. Dacă va fi aşa sau nu se va convinge fiecare dintre cei care, în ultimii ani, au achitat taxe auto – taxe auto pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu. Cert este că, doar în perioada 3-5 iunie a.c., la nivel național, a fost restuită suma totală de 700 milioane de lei, beneficiari fiind 420.000 de contribuabili români. Din Prahova, într-o primă etapă, sunt peste 7000 de persoane care, de asemenea, în primele zile ale lunii în curs au primit înapoi banii reprezentând contravaloarea taxei auto achitate anual, timp de zece ani, începând din ianuarie 2007. Conform datelor pe care le-am primit, ieri, de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Prahova, la nivelul judeţului mai sunt de restuit bani către alţi aproximativ 5.800 de contribuabili din judeţ, dintre care 98% sunt din municipiul Ploieşti.
Termenul oficial de restituire este 30 iunie 2019, dar Guvernul a promis autorităților europene că se va face tot posibilul ca aceste sume să fie returnate integral, cât mai repede posibil.

Potrivit Ministerului Finanţelor, din dispoziţia ministrului Eugen Teodorovici, ANAF a restituit, în perioada 3 – 5 iunie 2019, la nivel național, suma de 700 milioane de lei către 420.000 de contribuabili români, sumă ce reprezintă taxe auto achitate de către aceștia în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 ianuarie 2017. Este vorba despre cei care au achitat, în intervalul de timp menţionat, taxe auto pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu. Conform Administraţiei Judeţeane a Finanţelor Publice Prahova, printre beneficiari se numără şi 7.643 de prahoveni cărora li s-a restituit, în total, suma de 9.246.300 de lei.
Restituirea sumelor s-a făcut pe baza cererii depuse de contribuabil la fisc, iar cererea trebuia să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urma să fie restituită suma cuvenită, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului, dar şi ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare pentru care s-a solicitat restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule.
Cu ceva vreme în urmă, ministrul Finanțelor a declarat că restituirea fostelor taxe auto va fi finalizată până la 31 mai 2019, în contextul în care Guvernul s-a angajat că va lua măsuri pentru a aloca toți banii necesari pentru a restitui luna aceasta atât fostele taxe auto, cât și dobânzile aferente la care au dreptul proprietarii de mașini care le-au achitat în ultimii ani. Pe de altă parte, având în vedere că guvernanţii s-au angajat în faţa autorităţilor europene că aceste taxe vor fi restituite integral, în caz contrar România riscând să fie amendată, acum două zile, într-un comunicat de presă, se făcea menţiunea că demersul ce vizează alocarea banilor va continua “până la restituirea ultimului leu datorat contribuabililor români”.
Fostele taxe auto care sunt restituite sunt taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu. Aceste taxe erau achitate la prima înmatriculare a mașinii, însă Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a declarat, pe rând, ilegale, fapt ce a făcut ca acestea să fie eliminate din legislația românească. Ultima taxă auto aplicabilă – timbrul de mediu – a fost eliminată la începutul anului 2017, iar de atunci n-a mai fost înlocuită de nicio altă obligaţie.
Reamintim faptul că proprietarii de mașini au putut cere, pe cale administrativă, restituirea oricăreia dintre fostele taxe auto până la data de 31 august 2018.