N. Dumitrescu
Începând de ieri, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Prahova are program prelungit cu două ore, faţă de orarul iniţial. Decizia – valabilă la nivel naţional – a fost luată pentru a se face faţă solicitărilor venite din partea cetăţenilor, mai ales pe perioada verii. Şeful acestui serviciu – comisar Larisa Zaharia, ne-a confirmat ieri că, pe perioada lunilor de vară, instituţia va avea program cu publicul, zilnic, de luni până vineri, între orele 8.30-18.30. De altfel, printr-un ordin al prefectului, semnat ieri, programul prelungit al acestui serviciu va fi valabil până pe data de 16 august. Având în vedere aceste modificări, toată activitatea cu publicul va fi concentrată la sediul din Ploieşti, de pe strada Vasile Lupu, programul cu publicul de la punctul de lucru din Câmpina urmând să fie sistat începând de astăzi şi până pe data de 1 octombrie. Pașaportul poate fi ridicat în 10 zile lucrătoare, neexistând posibilitatea eliberării în regim de urgenţă a acestuia. De la jumătatea lunii ianuarie a.c, a fost pus în circulaţie noul tip de paşaport românesc, considerat unul dintre cele mai sigure documente de călătorie la nivel internaţional, printre fotografiile stilizate, reprezentând unul dintre elementele de siguranţă ale documentului, fiind şi Sfinxul din Bucegi – unul dintre cele mai cunoscute puncte de atracţie ale turismului prahovean.
Potrivit şefului Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Prahova, comisar Larisa Zaharia, deja a început să crească numărul de solicitări de documente, în ultima perioadă fiind înregistrate, zilnic, între 300 și 350 de cereri de eliberare pentru noi documente de călătorie peste hotare. Paşaportul se eliberează în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii solicitării. De anul trecut, a fost înregistrată şi o noutate în cadrul acestui serviciu, în contextul în care, pentru prima dată în istoria eliberării paşapoartelor, a fost introdusă modalitatea de programare online, cetăţenii fiind încurajaţi să folosească platforma www.epasapoarte.ro, astfel încât timpul de aşteptare la ghişeu să fie egal cu zero. Paşaportul simplu electronic are valabilitatea de: 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani; 5 ani pentru persoanele cu vârsta între 12 ani şi 18 ani; 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, cu menţiunea că paşaportul simplu temporar are valabilitate 12 luni. În ceea ce priveşte costurile, acestea sunt: pentru paşaportul simplu electronic – 258 de lei, pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani; 234 de lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani, iar pentru pașaportul simplu temporar – 96 de lei, indiferent de vârstă.
Noua generație de pașapoarte simple electronice și simple temporare a fost pusă în circulaţie la jumătatea lunii ianuarie 2019. Faţă de cele vechi, cele noi au un design modern, cu detalii inspirate din istoria și geografia țării noastre, dar şi caracteristici care le fac aproape imposibil de falsificat. Elementele de siguranță au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. Unele dintre elementele menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori – roşu, galben şi albastru – una dintre culori fiind fluorescentă. Totodată, în masa hârtiei este inserat şi un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori – roşu,
galben-verzui şi albastru. Astfel, datorită acestor noi elemente – de siguranță și de design – documentele de călătorie românești sunt printre cele mai sigure pașapoarte la nivel internațional, fiind extrem de greu de contrafăcut. Fiecare filă a pașapoartelor conține şi un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum: Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul din Munţii Bucegi, Arcul de Triumf din Bucureşti, Cetatea Sucevei, Castelul Corvinilor, mănăstirile Curtea de Argeş, Bârsana, Tismana, dar şi Peştera Scărişoara, oraşul medieval Sighişoara etc.