Violeta Stoica

Reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Prahova ar putea să pună în discuție, în cadrul unei noi ședințe care ar urma să aibă loc până la finalul acestei săptămâni, rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Rosal, pentru deșeurile menajere rezultate de la populație și de la agenți economici din 36 de localități.
Ieri, în cadrul întâlnirii reprezentanților localităților membre ale ADI Deșeuri cu operatorii de salubritate care au contracte încheiate în teritoriul județului Prahova, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a ridicat din nou problema variantei rezilierii contractului cu Rosal. Însă acest lucru nu este valabil doar pentru municipiul Ploiești – unde sunt cele mai mari probleme din cauza neconcordanțelor apărute din diferite motive, inclusiv neridicarea deșeurilor menajere de la platformele de depozitare din municipiu – ci și pentru celelalte 35 de alte localități ale județului Prahova care sunt membre ale ADI Deșeuri.
Ce implicații ar avea, acum, în plină vară, rezilierea contractului cu Rosal în zeci de localități prahovene? Este aproape imposibil de rezolvat problema ridicării deșeurilor prin rezilierea unui contract actual, care ar produce chiar și eventuale probleme de sănătate publică din cauza privării populației de accesul la un serviciu strict necesar într-o lume civilizată.
Rezilierea actualului contract ar însemna demararea unor proceduri de achiziții publice de urgență, dar și ca operatorul Rosal să continue să ridice, în continuare, pe o perioadă determinată, deșeurile menajere și să le transporte la rampa de la Boldești.
O procedură de urgență ar însemna, de exemplu, ca un eventual viitor operator câștigător să preia din mers contractele cu fiecare localitate în parte, dar primăriile să se ocupe de încasarea banilor din abonamente și să participe la achitarea contravalorii serviciilor prestate.
Președintele ADI Parteneriatul pentru managementul deșeurilor Prahova, Bogdan Toader, a precizat că ar exista motive pentru rezilierea contractului cu Rosal, însă a și menționat că membrii ADI Deșeuri care ar fi de acord cu renunțarea la acest contract ar trebui să fie conștienți de urmările pe care le-ar avea o asemenea măsură.
La finalul acestei săptămâni, în cadrul unei noi întruniri a reprezentanților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Prahova, ar urma să fie luată o decizie în acest sens.