Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) a anunţat că astăzi va face publică decizia în cazul apelului depus de atleta sud-africană Caster Semenya împotriva Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), privind participarea în competiţii a sportivelor cu niveluri ridicate de testosteron, relatează EFE, potrivit Agerpres.
Semenya, dublă campioană olimpică la 800 m, a atacat la TAS noul set de regulamente ale IAAF, care impune medicamentaţie pentru scăderea nivelului de testosteron în cazul sportivelor hiperandrogene, cu niveluri excesive de hormoni sexuali masculini, ca o condiţie pentru a concura în competiţii. TAS urma să-şi anunţe iniţial decizia pe 26 martie, cu şase luni înainte de Mondialele de la atletism de la Doha, dar a amânat decizia cu o lună pentru ca ambele părţi să poată prezenta noi documente.
IAAF consideră că sportivele cu nivel natural foarte ridicat de testosteron au un avantaj incorect faţă de celelalte sportive, doar în cursele între 400 şi o milă. Conform noilor regulamente ale IAAF, atletele trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron din sânge sub limita de 5 nmol/L pentru o perioadă continuă de şase luni înainte de a concura. Aceste sportive trebuie să se menţină continuu sub acel nivel limită. Conform IAAF, sportivele cu un nivel de testosteron de peste 5 nmol/L pot beneficia de o masă musculară mai mare cu 4,4%, un spor de forţă de 12-26% şi o creştere de 7,8% a hemoglobinei.