Violeta Stoica

Vizita inopinată în miez de noapte a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, la finalul lunii martie, s-a lăsat cu un plan de măsuri de îndeplinit într-un interval de timp stabilit. Rezolvarea problemelor legate de întreținerea curățeniei în conformitate cu normele în vigoare și schimbarea conducerii, după vizita ministrului, au fost primele dintre măsurile luate la nivelul celei mai mari unități medicale cu paturi din județul Prahova. Spitalul, aflat în administrarea Consiliului Județean Prahova, a demarat și procedurile pentru angajarea de comunicatori specializați în asistență socială și asistență medicală, având în vedere că una dintre plângerile primite de ministrul Sănătății în timpul controlului din martie făcea referire la faptul că aparținătorii nu sunt informați ore la rând despre starea rudelor lor bolnave aflate în Unitatea de Primiri Urgențe sau pe secțiile spitalului, pentru investigații medicale suplimentare.

Trei registratori medicali și trei asistenți medico-sociali vor fi angajați la Spitalul Județean de Urgență pentru activități specifice în cadrul Unității de Primiri Urgențe. Unitatea medicală a demarat deja procedurile pentru organizarea concursurilor de ocupare a acestor șase posturi vacante, astfel încât, dacă vor fi candidați admiși în urma probelor, începând din luna iunie ar putea să se schimbe radical modul de interacționare a bolnavilor și a aparținătorilor acestora cu personalul spitalului.

Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti1Spre deosebire de asistentul medico-social, registratorul medical nu trebuie, în mod obligatoriu, să aibă cunoștințe medicale, ci să aibă cunoștințe de operare pe calculator, pentru introducerea unor date corecte într-un interval foarte scurt de timp. Printre responsabilitățile unui registrator medical se numără înregistrarea internărilor continue și de zi ale pacienților, a foilor de observație pentru fiecare dintre pacienții spitalului, iar când sunt aduși bolnavi fără acte de identitate și fără aparținători, registratorul medical are obligația să înscrie în foaia pacientului de unde a fost adus, valorile cu care a fost găsit, precum și orice alt detaliu de la martorii care au fost de față. Registratorul medical are obligația, prin natura serviciului său, să păstreze confidențialitatea tuturor informațiilor medicale.
Cei trei asistenți medico-sociali care ar urma să fie angajați pentru Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești ar trebui să se ocupe, pe lângă alte atribuții, și de menținerea unei legături directe cu rudele pacienților care ajung la Urgențe. Aparținătorii vor fi informați asupra procedurilor pe care le parcurg bolnavii odată intrați în UPU, unde se află aceștia și durata aproximativă a analizelor sau a altor investigații medicale la care sunt supuși.
Anunțul legat de angajarea de comunicatori care să mențină legătura dintre partea medicală și rudele pacienților a fost făcut de președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, chiar a doua zi după controlul efectuat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Candidații la ocuparea posturilor de asistenți medico-sociali trebuie să aibă cunoștințe medicale, făcând dovada finalizării studiilor unei școli postliceale sanitare sau a unui liceu sanitar (în acest ultim caz fiind nevoie și de echivalarea studiilor).
Până la jumătatea lunii iunie, toate etapele concursurilor organizate pentru cele șase posturi din Unitatea de Primiri Urgențe vor fi încheiate, ceea ce înseamnă că se vor îmbunătăți și relațiile de comunicare dintre personalul medical și aparținătorii pacienților, prin intermediul angajaților care vor avea asemenea responsabilități.