* Vouchere pentru plata creșei sau a bonei copiilor până la 3 ani
Părinții care au în întreținere copii de până la 3 ani ar urma să beneficieze de vouchere în valoare de 150 de euro lunar pentru fiecare copil, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a acestuia – plata creșei, grădiniței sau a bonei. De asemenea, companiile cu minimum 30 de angajați care investesc în creșe și grădinițe pentru copiii angajaților ar urma să fie scutite de plata impozitului pe profit. Cele două proiecte de lege fac parte dintr-un pachet legislativ pentru stimularea natalității, inițiat de deputatul PNL Ovidiu Raețchi și lansat în dezbatere publică, potrivit Hotnews.
România a înregistrat, anul trecut, cea mai mică rată a natalității din ultimii 50 de ani, iar scăderea natalității reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România la ora actuală. Pe termen lung, rezultatul este periclitarea pieței forței de muncă și a sistemelor de sănătate și de pensii, se arată în expunerea de motive ce însoțește pachetul legislativ pentru stimularea natalității. Pachetul legislativ își propune să vină cu soluții pentru o parte dintre problemele care au determinat scăderea dramatică a numărului nou-născuților din România în ultimii ani.
Populația României a scăzut în anul 2017 cu 69.279 de persoane din cauza declinului demografic, în special ca urmare a scăderii natalității. Sporul natural este negativ din 1992, anul 1991 fiind ultimul în care România a înregistrat spor natural pozitiv.
Potrivit pachetului de legi pentru stimularea natalității, voucherele pot fi folosite pentru achiziționarea integrală sau parțială a unor servicii de asistență și îngrijire a copilului, care fac parte din următoarele categorii: creșe și grădinițe; centre de petrecere a timpului liber care au spații destinate copiilor sub 3 ani; bone care își desfășoară activitatea conform Legii nr. 167/2014 privind exercitarea meseriei de bonă; alte spații publice sau private care includ servicii de asistență și îngrijire a copilului, autorizate să funcționeze în acest sens.
Procedura de acordare a voucherelor și modul de emitere sunt stabilite de către Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de autoritate emitentă.
Pachetul legislativ pentru stimularea natalității conține, de asemenea, un proiect de lege ce prevede înființarea de bănci de lapte matern în maternitățile din România, prin crearea unui Fond pentru dezvoltarea băncilor de lapte matern. Acest fond ar urma să aibă o valoare anuală de 200.000 de euro și să acorde spitalelor finanțări de minimum 50.000 de euro pentru înființarea unei bănci de lapte matern. Banca de lapte matern ar urma să fie înființată în cadrul spitalelor/maternităților cu scopul de a colecta, analiza, procesa și distribui cu prioritate laptele matern provenit din donații voluntare de la donatoarele aprobate.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 167 din 2014 privind exercitarea profesiei de bonă, prevede că „mamele care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de creștere a copilului, conform legii, pot primi în îngrijire, în calitate de bone, conform prevederilor prezentei legi, până la 3 copii cu vârsta de până la 3 ani, incluzând copiii proprii”.