Ministrul Mediului anunța acum câteva zile că programul Rabla va include și televizoare și mașini de spălat, iar bugetul va fi mai mare decât anul trecut. Ministrul mai spunea că programul va fi extins şi pentru instituţiile publice şi primării, având în vedere cantitatea mare de deşeuri electrice generate de acestea. Pe 10 mai a fost supus dezbaterii publice ghidul de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice.
Iată valoarea voucherelor, pentru fiecare tip de electrocasnice:
La articolul 5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
”(1) Finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează: a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++; b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++; c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A++; d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++; e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++); f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energeticăA++; g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++; h) 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A;i) 500 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A+”.
E bine să se rețină și următoarele precizări:
18.Articolul 21 se modifică și va avea următorul cuprins:”Art. 21 Voucherul
(1) Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui EEE uzat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1, în cadrul aceleiași categorii de produs.
(2) Persoana fizică poate achiziţiona mai multe EEE-uri în schimbul predării unui număr echivalent de EEE uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.
(3)Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat în factură din preţul de comercializare cu TVA, al EEE-ului, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.
(4) Voucherul este un cod generat aleatoriu de aplicație, cu următoarele atribute:-un cod alfanumeric format din minim 5 caractere (majuscule), generat aleator în aplicație;-data emiterii (este data publicării solicitanților aprobați pe site-ul Autorității) și data expirării;-date de identificare beneficiar (nume, prenume, CNP);-categoria pentru care se aplică și eficiența energetică a echipamentelor;-valoarea.
(5) Voucherul este valabil 15 zile de la emitere, respectiv de la data publicării listei solicitanților aprobați, prevăzute la art. 19, alin. (3), perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancțiunea pierderii dreptului de utilizare.(6) Eficiența energetică a echipamentelor aprobate poate fi modificată doar de la o clasă energetică superioară la o clasă energetică inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea corespunzătoare a valorilor aferente”.