V. Stoica

Doi foști membri marcanți ai Partidului Democrat Liberal – prahovenii Gabriel Sandu și Dumitru Daniel Neagoe – au fost trimiși în judecată într-un nou dosar privind prejudicierea Poștei Române. Instrumentat de procurorii anticorupție, dosarul penal a fost înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde judecătorul de cameră preliminară va fi obligat să se pronunțe în privința îndeplinirii tuturor condițiilor legale la trimiterea cauzei în instanță.
Abia după etapa de cameră preliminară va putea începe judecarea propriu-zisă a dosarului penal în care se vorbește despre prejudicii de aproape cinci milioane de euro la Poșta Română, atunci când aceasta era condusă de către prahoveanul Daniel Dumitru Neagoe, fost consilier județean al Partidului Democrat Liberal și fost candidat PDL la alegerile parlamentare din anul 2016.
În cauză sunt 10 inculpați persoane fizice, trei societăți comerciale, însă cercetările au vizat mult mai multe persoane, unele dintre acestea încheind acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.
Acesta este al doilea dosar în care prahoveanul Dumitru Daniel Neagoe a fost acuzat de fapte de corupție comise în perioada în care a deținut funcția de director al Poștei Române.

Poșta Română, una dintre cele mai mari societăți de stat căpușate de-a lungul anilor, a ajuns din nou în centrul atenției zilele acestea, după ce procurorii anticorupție au trimis în judecată un nou lot de inculpați acuzați de prejudicii de milioane de euro.
Dosarul se află deocamdată în procedură de cameră preliminară, la Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce înseamnă că – după parcurgerea tuturor pașilor legali – fie va fi dispusă începerea judecății, fie dosarul va fi returnat către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru refacerea rechizitoriului.
La sfârșitul săptămânii trecute, DNA a anunțat trimiterea în judecată a unui lot de 10 inculpați persoane fizice, a trei societăți comerciale, precum și faptul că au fost încheiate acorduri de recunoaștere a faptelor cu mai multe alte persoane care au fost cercetate în acest dosar aflat în anchetă de o bună perioadă de timp.
Potrivit comunicatului de presă emis de DNA, au fost trimiși în judecată Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență; Marius Constantin Fecioru, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență (2 fapte); Dumitru-Daniel Neagoe, fost director general al CN Poșta Română (CNPR) SA și Victor Simon, fost director al Direcției operaționale din cadrul CNPR SA și, ulterior, membru al comisiei de evaluare, fiecare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită (2 fapte), alături de aceștia aflându-se și alți doi foști șefi din Poșta Română, plus patru persoane fizice și trei societăți comerciale. Potrivit procurorilor, “în cursul anului 2010, ca urmare a influenței traficate de cei doi demnitari, Sandu Gabriel și Fecioru Marius-Constantin, inculpații Neagoe Dumitru-Daniel, Simon Victor, Ștefan Cătălin-Marian și Stănescu (fostă Janho) Diana-Luciana, în calitățile menționate mai sus, și-au încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în contextul achiziționării, de către CN Poșta Română (CNPR) SA, la un preț supraevaluat (aspect cunoscut de aceștia), a proiectului „Meter Net” (mașini de francat și o aplicație de colectare și raportare a datelor privind corespondența prelucrată). Cei patru inculpați au beneficiat de sprijinul inculpatului Sandu Gabriel care, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a depus diligențele necesare pentru numirea acestora în funcțiile respective, special pentru a se încheia contractul menționat mai sus. Concret, în luna august 2010, inculpații Diana Luciana Janho, Cătălin Marian Ștefan, Victor Simon, membri ai comisiei de evaluare, cu nesocotirea dispozițiilor legale, au desemnat câștigătoare oferta unei societăți comerciale „agreate”, cunoscând mărirea frauduloasă a valorii de atribuire. Ulterior, între societatea respectivă, în calitate de furnizor și CN Poșta Română SA, în calitate de beneficiar a fost încheiat un contract în condiții dezavantajoase, a cărui executare a prejudiciat compania națională cu suma de 4.959.149,78 euro. Raportul procedurii de achiziție a fost aprobat de către directorul Neagoe Dumitru-Daniel în condițiile de mai sus.
Ulterior, după încheierea contractului de achiziție publică, administratorul firmei beneficiare a remis sumele de bani pretinse anterior de inculpați, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de aceștia din urmă, utilizând contracte comerciale fictive”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

• Neagoe mai are un proces pe rol, din decembrie 2016

Prahoveanul Dumitru Daniel Neagoe, membru important al PDL Prahova și fost director general al Poștei Române în Guvernul Boc, mai are pe rol un proces în care este acuzat de procurori pentru alte prejudicii aduse companiei naționale Poșta Română în perioada în care a fost șeful acestei instituții. Deși procesul a început pe fond în octombrie 2017, în această 3-acauză, până în prezent, doar au fost administrate probe și s-au dispus nenumărate termene pentru rapoarte de expertiză financiar-contabile. Astfel, dosarul se află tot la instanța de fond a Tribunalului București.
În această cauză, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Daniel Neagoe pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (3 fapte), abuz în serviciu (2 fapte) și conflict de interese, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit de DNA, procurorii au reținut că Daniel Neagoe ar fi pretins, în vara anului 2010, unui director al unei societăți comerciale cu care compania națională Poșta Română, pe care o conducea la momentul respectiv, avea un contract de curățenie în unitățile poștale să cedeze unele lucrări unei firme pe care o controla Neagoe. “Practic, Dumitru Daniel Neagoe a condiționat executarea în bune condiții a contractului de servicii de curățenie încheiat de Poșta Română, de primirea foloaselor necuvenite. Martorul a dat curs solicitării lui Dumitru Daniel Neagoe prin încheierea unui contract de subantrepriză datat 28 iunie 2010. Foloasele necuvenite, dobândite ulterior de inculpat, reprezintă profitul net de 109.828,61 lei realizat în executarea contractului de subantrepriză, de către societatea pe care o controla, S.C. Dig Prodcom S.R.L.”, spun procurorii DNA. Un fapt asemănător s-ar fi petrecut în iulie 2010, când Neagoe ar fi cerut aceluiași director de firmă încheierea unui alt contract, de consultanță, cu aceeași societate pe care fostul șef al Poștei Române ar fi controlat-o prin interpuși.
În toamna anului 2010, Neagoe ar fi încălcat, potrivit procurorilor, atribuțiile de serviciu și decizia consiliului de administrație al companiei naționale, acceptând ca, într-o asociere în participațiune, Poșta Română să efectueze cu o altă firmă serviciul de încasare electronică a facturilor la utilități (prin folosirea unei rețele de terminale POS), numai dacă în asociere era inclusă, fără a presta efectiv un serviciu, și o a treia societate comercială, respectiv SC Dig Prodcom SRL, firmă care ar fi primit suma totală de 1.595.739,28 de lei în urma acestei asocieri, iar ulterior a beneficiat de o cesiune de drepturi și obligații dintr-un contract al altei societăți care avea relații cu Poșta Română. „Prin interpunerea S.C. Dig Prodcom S.R.L. (care nu a prestat efectiv niciun serviciu), fără sens economic, Poșta Română a renunțat la o parte din comisionul care i s-ar fi cuvenit din încasările rezultate ca urmare a prestării serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid. În acest mod S.C. Dig Prodcom S.R.L., controlată de inculpat, a obținut un folos de 1.267.741,4 lei, reprezentând profit net”, arătau procurorii la trimiterea în judecată a lui Dumitru Daniel Neagoe, în acest dosar.