•„Cerul de sub pământ” îţi schimbă starea de subteran cu una de călătorie printre stele
Violeta Stoica
Cel mai mare planetariu din România se află în Salina Slănic, unde s-a deschis “Cerul de sub pământ”, la o adâncime de peste 200 de metri! Deja împătimiții de astronomie iau cu asalt Mina Unirea a salinei prahovene pentru a vedea spectacolul cerului, din interiorul pământului!
La 100 de ani de la înființarea Uniunii Astronomice Internaționale și la 50 de ani de la aselenizarea lui Apollo 11, prima misiune în care omul a pășit pe Lună, satelitul natural al Terrei, în micul orășel din județul Prahova, turiștii au ocazia să participe la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, realizate de reprezentanți ai Telescoape.ro și ai Asociației Astronomice Urania din București, respectiv să navigheze prin univers prin proiecții fulldome (la 360 de grade) ale unui sistem laser 4K, de ultimă generație, instalat în planetariu.
Deși în țară mai există și alte obiective similare, domul planetariului de la Salina Slănic – un proiect cu finanțare europeană – are cea mai mare dimensiune din România (circa 170 de locuri) și cel mai luminos sistem de proiecție de rezoluție 4K, cu sursa de lumină laser (de 24000 lumeni), după cum precizează reprezentanţii „Planetariu.ro”. De altfel, „Supernova Planetarium” – așa cum se numește planetariul gigant – este primul planetariu digital de rezoluție 4K din România, proiectul finanțat cu fonduri europene fiind finalizat, de fapt, în luna noiembrie 2018, deși a fost în teste încă din luna august în Mina turistică Unirea a salinei prahovene.
Planetariul funcţionează ca muzeu privat, ambițiile realizatorilor lui fiind de a construi în zonă un Complex de Cercetare Spațială și de Excelență în Astronomie și Astrofizică, incluzând spații expoziționale pe tema spațiului, simulatoare, centre de pregătire, observatoare astronomice etc.
Planetariul este mobil, probabil cel mai mare din Europa care are un dom gonflabil și un sistem de proiecție la o astfel de rezoluție. Avantajul mobilității unei asemenea infrastructuri face ca planetariul Supernova să poată să aducă știința, astronomia și cercetarea spațială cât mai aproape de public, așa cum doresc să promoveze inclusiv specialiștii de la NASA, ESA, ESO sau ai altor agenții sau institute de cercetare.
Este primul planetariu din județul Prahova și cel mai mare din țară, fapt pentru care aici vin în vizită special nu numai prahovenii sau turiștii salinei, ci și turiști din mai multe colțuri ale României, în special pasionații de astronomie, inclusiv cei din Brașov, acolo unde este pe cale să se deschidă un obiectiv similar, dar de dimensiuni mai mici decât ale celui din Slănic-Prahova.
Dragoș Brașov, reprezentantul Planetariu.ro, spune că intenționează să organizeze, anul acesta, un eveniment la care să invite personalități din domeniul astronomiei, printre care astronom dr. Magda Stavinschi, fost director al Institutului Astronomic al Academiei Române (între anii 1990 și 2005), Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, Alexandru Mironov, popularizator de știință și director onorific în cadrul revistei Știință și Tehnică.
Practic, planetariul este un obiectiv important nu numai pentru salina prahoveană, ci și pentru toată România, județul Prahova având ocazia să devină gazda unor noi oportunități educaționale de excepție.
Momentan, domul care ascunde minunățiile Universului la sute de metri adâncime poate fi vizitat în Salina Slănic până la 30 mai 2019. Reprezentanții „planetariu.ro” au făcut deja o propunere către Societatea Națională a Sării – Salrom pentru prelungirea și permanentizarea acordului privind amplasarea domului în Mina Turistică Unirea, în cadrul evenimentului „Incursiune în Univers”, în care cele două părți sunt partenere.