Peste trei tone de „mizerii” lăsate de turişti, adunate de către angajaţii Direcţiei Silvice Prahova

F.T.

Până la un punct, este de înţeles: silvicultorii stau la pândă pentru a-i prinde pe hoţii de material lemnos. De asemenea, sunt fireşti şi intră în fişa postului acţiunile organizate pentru paza şi protecţia pădurii, participarea la regenerări naturale ( vezi Luna Plantării Arborilor) şi multe altele.
Dar, să umbli pe cărări de munte, deal sau şes pe urmele nesimţirii şi a nesimţiţilor, parcă este prea de tot! De ce am scris această ultimă frază/ întrebare ? Fiindcă, potrivit datelor centralizate recent la nivelul ROMSILVA, la nivel naţional, silvicultorii, împreună cu peste 5.000 de voluntari, au participat la „ample acţiuni de igienizare a fondului forestier din România, prin care a fost marcată Ziua Pământului”, igienizări în urma cărora au fost colectate aproximativ 140 de tone de deşeuri reciclabile şi nereciclabile” (comunicat Regia Naţională a Pădurilor).
Se subînţelege, acţiunea sus-amintită nu s-a desfăşurat doar într-o singură zi. Ba, dimpotrivă, după cum ne-a precizat Sorin Vintilă, jurist în cadrul Direcţiei Silvice Prahova, 4-b„cel puţin la noi, în judeţ – dar sunt convins că şi în celelalte, din ţară – astfel de acţiuni au loc permanent. Da, este adevărat, trebuie să strângem resturile turiştilor car vin şi pleacă, aceștia lăsând în urmă <<amintiri>> nu prea plăcute: pungi de plastic, cutii de bere, sticle şi multe, multe altele”.
Şi, dacă la nivel naţional au fost colectate 140 de tone de „resturi”, în judeţ, angajaţii Direcţiei Silvice Prahova au „colectat”, împreună cu sute de voluntari, peste trei tone de deşeuri.
La acţiunile de igienizare desfăşurate la nivel naţional au participat ministrul Tineretului şi Sportului,Constantin – Bogdan Matei, ministrul Apelor şi Pădurilor – Ioan Deneș, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor ( Romsilva) – Gheorghe Mihăilescu, silvicultori din cadrul direcţiilor şi reprezentanţi ai parcurilor naţionale şi ai direcţiilor judeţene pentru sport şi tineret. Au strâns, aşadar, gunoaiele, şi directori şi angajaţi ai ministerului Apelor şi Pădurilor, dar şi pădurari şi voluntari. Întrebare: participarea acestora şi-o fi atins scopul sau nu ?, câtă vreme Romsilva mai precizează, în acelaşi material de presă, că „acţiunea de igienizare a pădurilor şi a zonelor limitrofe fondului forestier s-a dorit a fi un semnal de alarmă şi un îndemn adresat amatorilor de drumeţii în natură, pentru a fi mai responsabili şi mai atenţi cu natura, să nu arunce deşeuri în locurile de campare sau pe traseele turistice din păduri sau în parcurile naţionale și naturale” .
Daţi-ne voie să fim sceptici …