Campionatul de fotbal al judeţului Prahova: Ediţia (IV) 1926/1927 (II)
Constantin Dumitru – Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.
Decizia Subregionalei la început de sezon a fost că nu se va juca finală după acest campionat, dar în cele din urmă s-a disputat o „finală” a campionatului. Aceasta a avut loc la 21 mai 1927 şi a opus pe primele două echipe din clasament la finalul campionatului.
GLORIA PLOEŞTI – U.F.P. PLOEŞTI 9-0(5-0)
„Matchul începe la ora 17, sub arbitrajul d-lui Cristache, care a arbitrat cu o măestrie remarcabilă. Dela început şi până la sfârşit jocul s-a disputat într’un tempo iute, joc caracteristic echipelor de categoria I-a. Timp de 15 minute mingea s’a purtat depe un teren pe altul, până când Râpeanu primeşte o minge dela Pollatos, pe care o expediază în plasă. Nu trec decât 6 minute şi Popescu Tudor, bine plasat, primeşte un pas dela Petrescu şi marchează al doilea goal. După alte 6 minute Pollatos trimite pentru a treia oară balonul în poarta U.F.P.-ului. După 5 minute de joc la centru mingea este luată de Brătucu care porneşte vertiginos spre poarta F.F.P.-ului trage dar mingea se izbeşte de fundaşul advers care nu face altceva decât să-i schimbe direcţia şi să marcheze în propria-i poartă. În mai puţin de 5 minute Gloria marchează şi punctul al 5-lea, prin Brătucu. După 20 minute dela începere Petrescu, servit de Râpeanu, trimite pentru a 6-a oară balonul în poarta lui Deleanu, care în zadar caută să intervie. În minutul 32 Polatos primeşte un pas dela Petrescu, care marchează al 7-lea punct al partidei. În minutul 37 Tana dela U.F.P. face faul lui Brătucu, care este bătut de Angelescu şi transformat de Brătucu. Şi în sfârşit în minutul 42 Pollatos încheie scorul de 9-0”.
În rândul grupărilor de fotbal, criza economică începuse să-şi facă vizibil prezenţa, varianta „fuziunilor” devenind chiar singura şansă pentru a continua drumul spre performanţă a unor mici echipe. Una dintre acestea a fost şi formaţia Gloria Ploieşti. Aceasta şi-a continuat parcursul spre promovare în categoria I Promoţie, a campionatului regional Bucureşti. În jocurile finale ale barajului pentru promovare, în semifinalele acestei competiţii a eliminat, la 29 mai 1927, pe Aquila din Giurgiu, cu rezultatul de 6-1, iar în finala echipelor de categoria doua, a eliminat, după un joc disputat la 5 iunie 1927, la Ploieşti, pe stadionul „Prahova”, pe campioana capitalei Principele Mihai, cu rezultatul de 5-3. Ultimul joc de baraj dintre ultima clasată la categoria I Promoţie – Bucureşti şi campioana categoriei a doua a fost programat duminică 3 iulie 1927, de la ora 18, la Ploieşti, pe terenul „Prahova” şi Gloria Ploieşti a învins pe Val Vârtej din Bucureşti, cu 3-2 (0:0).
Categoria II-a – Promoţie este bine reprezentată de oraşul Câmpina (4 echipe), apare în premieră o echipă din Ţintea, localitate ce nu aparţinea de oraşul Băicoi în acele timpuri şi „debutează” în campionatul Subregiunii Ploieşti, categoria a II-a, gruparea Română – Americană Ploieşti. Iată clasamentul final al eşalonului doi al acestei ediţii de campionat.
Reg. Bucureşti, Subregiunea Ploieşti, Ediţia 1926-27, Categoria II-a, Promoţie
1. Venus Câmpina 12 8 3 1 38 8 19
2. Princip. Ileana Câmp. 12 7 2 3 20 10 16
3. Excelsior Ploieşti 12 6 1 5 19 17 13
4. Şoimii Ţintea 12 4 3 5 23 18 11
5. Triumph P. Câmpina 12 4 2 6 13 21 10
6. Generala Unită Câmp. 12 3 2 7 14 27 8
7. Româno-Americ. Pl. 12 3 1 8 3 29 7
Din lotul echipei campioane de la Categoria II-a, Promoţie – Venus Câmpina au făcut parte în această ediţie de campionat: Cristian; Nicolae Heklan, Leibovici, Barta, Drăgănescu, Felix Schwarcinski, Marinescu – transferat de la Generala Câmpina, Neicu, Valică Constantinescu – Rigu, Crişan, Layoş, Ionel Ionescu – Marinaru, Serghie Pavelescu, Ionescu, Constantinescu, Kiss, Ţanea, Bratty, Brătucu, Ştefan.
„Cluburile din subregiunea Ploeşti au înaintat F.S.S.R.-ului o cerere prin care solicită ridicarea la rangul de comitet regional a subregiunei Ploeşti, în urma avântului luat de mişcarea sportivă. Cluburile semnatare adaogă ca ultim argument descongestionarea regiunei Bucureşti. Întrucât suntem partizanii unei cât mai largi descentralizări nu vedem de ce s’ar opune la satisfacerea doleanţei ploeştenilor”.