• Medicul Diana Păun susţine că prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut în ultimii ani, acest aspect fiind influenţat atât de factori negativi, precum stresul sau prezenţa noxelor, cât şi de factori pozitivi, precum dezvoltarea posibilităţilor de diagnostic şi tratament, sau responsabilizarea pacienţilor, în sensul prezentării la medic încă din perioada în care încep să resimtă simptome specifice. „Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut pentru că noi trăim în nişte condiţii stresante, există o serie întreagă de noxe care atacă tiroida, pentru că trăim într-o ţară cu deficit de iod, dar mai ales şi din cauza faptului că posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament s-au îmbunătăţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezintă la medic”, spune medicul primar endocrinolog, scrie Descopera.
• Au apărut primele ciuperci de pădure şi, cu ele, au apărut şi primele intoxicaţii grave provocate de speciile otrăvitoare. Oamenii au ajuns la urgenţe după ce au consumat bureţi de pădure culeşi chiar de ei sau cumpăraţi de la vânzătorii de la marginea drumului. Specialiştii ne recomandă să fim cu băgare de seamă atunci când culegem singuri ciupercile sau le achiziţionăm din locuri neavizate pentru că orice greşeală poate fi fatală. Medicii spun că, în această perioadă, numărul și gravitatea intoxicaţiei cu ciuperci cresc şi pot fi letale, potrivit Click.
• Anaplasmoza este o boală mai puţin cunoscută, cauzată de mușcătura de căpușă. Simptomele cele mai des întâlnite sunt febră, dureri de cap, frisoane, dureri musculare. Tratamentul este de obicei medicamentos, cel mai adesea fiind recomandată doxiciclina. Simptomele apar de obicei la 1-2 săptămâni de la mușcătura unei căpușe infestate. De obicei, mușcăturile de căpușă sunt nedureroase și multe persoane nu își dau seama că au fost mușcate de o căpușă. E importantă prezentarea la medic dacă vă simţiţi rău după ce aţi fost mușcat de o căpușă sau dacă aţi fost la pădure într-o zonă cu tufe înalte, scrie Libertatea.