Melanomul este un tip de cancer de piele care se poate răspândi şi la alte organe. Cel mai comun semn este apariţia unor noi aluniţe, sau modificarea celor deja existente. Poate să apară în orice loc, dar cele mai comune zone sunt spatele, în cazul bărbaţilor şi picioarele, în cazul femeilor. Cel mai rar apar în zonele care nu sunt expuse la soare, cum ar fi fesele sau scalpul.
De cele mai multe ori, aluniţele au o formă neregulată, sunt mai mari şi pot provoca mâncărime şi chiar sângerare. Sfatul specialiştilor este să urmăriţi orice fel de schimbare privind forma, dimensiunea şi culoarea.
Majoritatea oamenilor au aluniţe, astfel că, dacă nu apare un disconfort, este posibil că schimbările să nu fie sesizate. Totuşi, toată lumea ar trebui să ştie cinci lucruri despre această afecţiune.
Expunerea la soare este un factor important în dezvoltarea melanomului, aşa că apare adesea pe faţă, pe gât, pe braţe, pe trunchi, sau în orice alt loc expus frecvent la soare.
Melanomul poate să apară, în cazuri excepţionale, şi în zone expuse minim la soare, cum ar fi palmele şi tălpile picioarelor.
Atunci când proteina numită ”mitogen” este activată, apar mutaţii care provoacă cancerul de piele, iar secvenţierea genomică ajută la identificarea markerilor pentru diagnosticare şi tratament.
Aproximativ 10% dintre melanoame sunt greu de diagnosticat, deoarece pot avea culori comune, cum ar fi roz, roşu, sau culoarea pielii.
Pacienţii care au leziuni suspecte la nivelul pielii trebuie să meargă la dermatolog. Leziunile colorate, care se încadrează în oricare dintre criteriile ABCDE (forma asimetrică, margine neregulată, variaţie de culoare, diametru mai mare de 6 mm şi modificări) sunt considerate suspecte.