F. T.

Datele centralizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că, în primul trimestru al anului curent, 1.968 de administratori prahoveni au decis să-și radieze firmele, cifră în creștere cu aproximativ 150% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 790 de societăți comerciale supuse acestei proceduri.
Situația ar părea dramatică dacă același trend ascendent nu s-ar fi înregistrat și la nivel național, pentru perioada de referință – trimestrul anului curent raportat la cel din anul precedent.
Concret, dacă în România, în perioada 1 – 31 martie 2018 au fost supuse procedurii radierii 22. 722 de societăți comerciale, în primul trimestru al anului curent au fost contabilizate 49. 746 de radieri, ceea ce înseamnă un plus de 118 la sută la acest capitol.
Cifre record în materia radierilor s-au înregistrat în județele Teleorman (creștere cu 309 la sută !), Bistrița Năsăud (plus 270 la sută !), Cluj (creștere cu 249 la sută !) și Călărași (plus 203 la sută !).
La polul opus se situează judeţul Botoșani (creștere cu numai 14 la sută), urmat de Suceava (plus 28 la sută) și Harghita (creștere de 35 la sută).
De asemenea, şi Bucureştiul a înregistrat un trend ascendent în ceea ce privește cifra societăților comerciale radiate, trend reflectat prin creșterea cu 42 la sută a a numărului de firme supuse acestei proceduri.
Reamintim că radierea are, ca principale consecinţe, creşterea numărului de şomeri, precum și mai puţine taxe şi impozite încasate la bugetul general consolidat al statului. În principal, motivele care îi determină pe administratori să recurgă la o astfel de măsură sunt diminuarea comenzilor solicitate de piaţă şi lipsa de lichidităţi pentru achitarea datoriilor către terţi.