Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) a efectuat, în perioada martie-mai, un număr de 2.743 controale la 167 de depozite de produse de protecţie a plantelor, 988 fitofarmacii, 317 utilizatori, 319 prestatori de servicii cu produse de protecţie a plantelor şi 952 de producători agricoli, potrivit Mediafax. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale precizează, într-un comunicat, că au fost controlaţi producătorii de tomate, prelevându-se 39 probe la nivel naţional la care nu s-au constatat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de produse de protecţie a plantelor. Principalele obiective urmărite permanent în cadrul acestor acţiuni de monitorizare şi inspecţie sunt: asigurarea unui spaţiu distinct şi semnalizat vizibil de minimum 40% din numărul total de tarabe din piaţă pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special, sau producători agricoli ; depistarea şi sancţionarea fenomenului de substituire a legumelor şi fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerţ intracomunitar; etichetarea corectă a produselor, legume şi fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producţie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării şi a preţului, pentru a se distinge producţia autohtonă de cea provenită din import sau spaţiul intracomunitar; trasabilitatea loturilor de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoţitoare (facturi fiscale) a ţării de origine, documente ce sunt emise de depozitari către comercianţii de legume şi fructe cu amănuntul; prelevarea de probe de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare. Până la data de 15 mai, în Bucureşti şi toate judeţele din ţară, verificările s-au concretizat în pieţe agroalimentare, depozite en-gros de legume şi fructe, echipe mixte prelevând probe din mere, cartofi, ardei, castraveţi, roşii, pătrunjel, dovlecei, salată verde, ridichi, căpşuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi etc. În ceea ce priveşte loturile de legume şi fructe provenite din import sau comerţ intracomunitar, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF desfăşoară acţiuni mixte de control la toate punctele de trecere a frontierei şi prelevează prin sondaj probe în vederea efectuării analizelor de laborator.