AEP a promovat o OUG de modificare a unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru măsuri ce se cer luate la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European şi referendumul din 26 mai 2019, a anunţat preşedintele Autorităţii, Constantin-Florin Mituleţu Buică, potrivit Mediafax.
”Aşa cum aţi văzut, pe site-ul AEP a fost publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă din care rezultă punerea în acord a organizării acestui referendum cu infrastructura pentru alegerea reprezentanţilor în Parlamentul European. Ca teme care au ridicat probleme, am clarificat la momentul respectiv în spaţiul public”, a spus şeful AEP.
În consecinţa acestor neclarităţi, textul Ordonanţei de Urgenţă (OUG) va aduce clarificări privind implicarea şefului statului în campania electorală şi în cea pentru referendum, a explicat Mituleţu Buică.
”A fost o interpretare greşită că ”autorităţile publice” se referă şi la preşedintele României că nu ar putea să participe în procesul electoral în promovarea acestui referendum şi în campania electorală. Drept urmare, am lămurit că se respectă doar la autorităţile administraţiei publice. În ordonanţă va apărea în mod clar referire la autorităţile administraţiei publice care participă la organizarea referendumului pentru că în considerentele Comisiei de la Veneţia fac referire în primă etapă la autorităţile publice şi clarifică faptul că e vorba de autorităţile administraţiei publice”, a explicat şeful AEP.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, la Brăila, că va sesiza Avocatul Poporului, dacă ordonanţa care prevede modificarea legislaţiei electorale va fi adoptată în forma lansată în dezbatere publică.
Preşedintele Partidului Naţional Liberal susţine că prin aceste modificări PSD şi-a propus să îl cenzureze pe preşedintele României, iniţiatorul referendumului din 26 mai.