N. Dumitrescu
Pentru că alegerile europarlamentare au intrat în linie dreaptă, primarii – aşa cum s-a întâmplat şi la nivelul celor două municipii ale judeţului Prahova – au emis dispoziţii privind delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare. La nivel judeţului vor fi amenajate, în total, 623 de secţii în care electoratul îşi va exprima opţiunile, pe data de 26 mai, la vot, cele mai multe – 157 – fiind în Ploieşti. De regulă, ca şi la alegerile din anii trecuţi, secţiile de votare sunt organizate în sediile unităţilor de învăţământ – licee, şcoli sau grădiniţe, dar şi în alte clădiri în care îşi desfăşoară activitatea instituţii publice sau de cultură, inclusiv sedii de primării. Sunt şi excepţii însă, una dintre secţiile de votare de la Valea Călugărească urmând să fie amenajată la o Cabană de vânătoare, la Filipeştii de Pădure – la Clubul Minerul, la Drăgăneşti – la Coopertiva de Consum şi lista poate continua. Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că, la nivel naţional, pentru toate judeţele, inclusiv pentru Prahova, au fost desemnaţi şi operatorii de calculator pentru birorurile electorale ale secţiilor de votare.
Ca la fiecare scrutin, şi în cazul celui pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai, înainte ca electoratul să se prezinte la urne, primarii, prin dispoziţie, stabilesc delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare. La nivelul judeţului Prahova se vor amenaja 623 de secţii de votare, cele mai multe – 157 – fiind la Ploieşti. Aşa cum reiese şi din dispoziţia semnată de către edilul ploieştean, secţiile de votare se vor amenaja în sediile în care îşi desfăşoară activitatea instituţii de învăţământ, respectiv colegii, licee şi grădiniţe. De asemenea, urne de vot vor fi amplasate şi în sediile unor instituţii de cultură sau în care îşi desfăşoară activitatea diverse instituţii publice. Concret, la Palatul Culturii, în Sala Coloanelor, pe data de 26 mai vor fi amenajate trei secţii de votare, tot atâtea secţii urmând să fie şi la Ocolul Silvic Ploieşti, dar şi la sediul Casei Corpului Didactic. Câte patru secţii vor fi însă atât la sediul de pe strada Găgeni al S.C. Transport Călători Express, cât şi la Şcoala Gimnazială “Anton Pann” şi la Cantina de Ajutor Social. În municipiul reşedinţă al judeţului Prahova, cele mai multe secţii în care electoratul se va putea prezenta la urne – şase – vor fi însă la Palatul Copiilor, secţii urmând să fie, printre altele, şi la Ghişeul nr. 2 al Oficiului Poştal Ploieşti, la sediile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, Sistemului de Gospodărire a Apelor Prahova, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, inclusiv la Gara Ploieşti Triaj.
La Câmpina, tot în baza unei dispoziţii semnate de către primar, s-a stabilit că vor fi 23 de secţii de vot, care, de asemenea, vor fi amenajate în sedii de licee, şcoli, grădiniţe şi instituţii de cultură. Astfel, patru secţii de votare vor exista la Liceul Tehnologic Mecanic, câte trei secţii la Colegiul Tehnic “Constantin Istrati”, Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul “Nicolae Grigorescu”, urne de vot urmând să fie instalate atât în interiorul Casei de Cultură, cât şi la Casa Tineretului.
În celelalte localităţi din Prahova, la fel, primarii au dispus ca electoratul să se prezinte la vot tot în secţii care vor fi amenajate, de regulă, în şcoli şi grădiniţe, dar sunt şi excepţii. Astfel, la Ciorani, Valea Doftanei, Mizil şi Brazi vor fi instalate secţii de vot inclusiv în sediile primăriei, iar la Vălenii de Munte o secţie va fi şi la Casa Căsătoriilor. La Valea Călugărească, una dintre secţii va fi la o cabană de vănătoare, la Filipeştii de Pădure – la Clubul Minerul, iar la Drăgăneşti – la Cooperativa de consum.
Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, valabil şi pe 26 mai
Potrivit programului ce vizează organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 26 mai, Autoritatea Electorală Permanentă a făcut public şi faptul că, prin tragere la sorţi computerizată, au fost desemnaţi şi operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară, precum şi rezervele acestora. Pentru Prahova, numărul acestor operatori este similar numărului secţiilor de votare, respectiv 623. Reamintim că, începând cu alegerile administraţiei publice locale din anul 2016, a devenit funcţional Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV). În acest sens, în toate secţiile de votare există un operator de calculator care verifică în sistem datele referitoare la fiecare alegător în parte. În scopul implementării şi gestionării optime a SIMPV, reprezentanţii AEP – în colaborare cu specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale – au susţinut sesiuni de instruire şi examinare practică la care au participat, la nivel de ţară, 31.604 operatori de calculator, pentru a acoperi necesarul celor 18.730 de secţii de votare organizate cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. Totodată, pentru a preîntâmpina eventuale cazuri deosebite care presupun înlocuirea, în ziua votării, a operatorilor de calculator titulari, au fost desemnaţi ca rezerve 3.476 de operatori de calculator. Selectarea operatorilor s-a realizat pe baza examinării practice a următoarelor competențe: utilizarea noțiunilor de bază ale tehnologiei informației; introducerea și validarea datelor; prelucrarea datelor; utilizarea internetului și a poștei electronice; utilizarea echipamentelor periferice; asigurarea confidențialității și securității datelor. Au fost desemnate ca operatori de calculator ai secțiilor de votare numai persoanele care au fost declarate admise ca urmare a examinării practice a competențelor menționate mai sus. Aceștia au semnat un acord privind desemnarea ca operatori ai secțiilor de votare și un angajament privind confidențialitatea datelor și sunt remunerați, pe perioada desfășurării activității în secțiile de votare, cu o indemnizație stabilită prin hotărâre a Guvernului. Operatorii vor fi prezenţi în secția de votare de la ora 06.00 a zilei votării până la momentul încheierii procesului-verbal de consemnare a rezultatelor votării; vor înscrie, în SIMPV, codurile numerice personale ale alegătorilor care se prezintă la vot, prin preluarea automată a acestora, prin intermediul mecanismului integrat în terminalul informatic sau prin tastarea cifrelor corespunzătoare în secțiunea destinată acestui scop în interfața SIMPV; vor controla corectitudinea preluării codurilor numerice personale ale alegătorilor; vor valida preluarea codurilor numerice personale ale alegătorilor în SIMPV; vor asigura introducerea şi transmiterea electronică a datelor din procesele-verbale privind consemnarea și centralizarea rezultatelor votării, conform procedurii stabilite de către Biroul Electoral Central.