Nepalezul Kami Rita, persoana care a urcat de cele mai multe ori pe ”acoperişul lumii”, şi-a îmbunătăţit ieri recordul de ascensiuni pe Everest (8.848 m), escaladând pentru a 23-a oară cel mai înalt vârf al planetei, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
„Kami Rita a ajuns pe cel mai înalt vârf al lumii de mai multe ori decât orice altă persoană şi este un moment de mândrie pentru toată comunitatea de alpinişti”, a anunţat Mingma Sherpa, directorul companiei care s-a ocupat de această expediţie, precizând că Rita a atins vârful Everest la ora locală 07:50 (02:05 GMT).
În vârstă de 49 ani, Kami Rita reuşise să egaleze în 2017 recordul de 21 de ascensiuni pe Everest, deţinut de Apa Sherpa şi Phurba Tashi Sherpa, ambii retraşi, în cazul ultimului ca urmare a preocupării familiei sale faţă de pericolele extreme pe care le implică fiecare ascensiune. Anul trecut, în luna mai, Rita a doborât acest record, escaladând Everestul pentru a 22-a oară.
Prima ascensiune a lui Rita pe Everest a avut loc în 1994, când avea 24 de ani, iar în toate ocaziile, cu excepţia celei din 2016, a urcat pe partea nepaleză a Everestului. El intenţionează să mai escaladeze de încă două ori cel mai înalt vârf al planetei, înainte de a se retrage.
O echipă de şerpaşi experimentaţi au urcat marţi pe Everest, inaugurând un nou sezon de ascensiuni pe „acoperişul lumii”. Anul acesta, un număr record de alpinişti şi-au anunţat intenţia de a escalada celebrul vârf himalayan. Departamentul de Turism din Nepal a emis 378 de permise de ascensiune pentru acest sezon, un record istoric, de la prima ascensiune reuşită pe Everest, în 1953.