Oamenii de ştiinţă au descoperit, printr-un nou studiu, o nouă formă de demenţă, care are simptome similare cu boala Alzheimer, numită LATE (limbic – predominant Age – related TDP – 43 Encephalopathy), potrivit MedLive.ri, care preia
www.nhs.uk. Numele reuneşte afecţiunile identificate anterior, care au legătură cu o proteină ce afectează regiunile creierului. Astfel, apar probleme de memorie şi gândire, similare cu cele observate în boala Alzheimer, dar şi în alte tipuri de demenţă.
Specialiştii cred că boala Alzheimer este cauzată de acumularea a două tipuri de proteine în creier (tau şi beta amiloid). În schimb, consideră că nouă afecţiune, LATE, este provocată de o altă proteină, numită TDP – 43, prezenta în centrul celulelor nervoase, dar care îşi poate schimba forma şi se poate răspândi în corpul celulelor nervoase pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
Cercetătorii susţin că LATE afectează aproximativ 20% dintre adulţii cu vârsta de peste 80 de ani, iar unii oameni pot avea atât LATE, cât şi Alzheimer.
În prezent, afecţiunea LATE poate fi diagnosticată numai prin examinarea ţesuturilor cerebrale, după deces. De asemenea, existenţa acestei boli ar putea explica de ce unele tratamente concepute pentru Alzheimer nu au funcţionat. Poate că tratamentele au tratat proteinele care provoacă leziuni în boala Alzheimer, dar LATE a rămas netratată, mascând orice ameliorare a simptomelor de Alzheimer.
Oamenii de ştiinţă îşi propun să găsească markeri care să permită diagnosticarea înainte de moarte, astfel încât să poată elabora studii privind cauzele şi tratamentele.
La această cercetare au lucrat specialişti din 22 de instituţii de cercetare şi universităţi din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, Australia, Austria şi Japonia.
Demenţa este un sindrom asociat cu un declin constant al funcţionării creierului. Există mai multe tipuri de demenţă, precum boala Alzheimer, demenţa vasculară, demenţa Lewy, iar acum şi LATE. Simptomele demenţei pot include probleme cu: memoria; viteza de gândire; mentalitatea şi rapiditatea; limba; înţelegerea; hotărârea; dispoziţia; abilităţile fizice; desfăşurarea activităţilor zilnice.
Diferenţa dintre tipurile de demenţă se află în cauze. LATE pare să fie cauzată de leziuni provocate de un tip de proteine, în timp ce boală Alzheimer este cauzată de alte tipuri de proteine. Demenţa vasculară intervine atunci când există o lipsă de oxigen în anumite zone ale creierului. Până acum, cercetările sugerează că LATE afectează vârstnicii de peste 80 de ani.
În prezent, nu se poate diagnostica în timpul vieţii, ci doar prin examinarea creierului la autopsie. De asemenea, nu se poate diferenţia de Alzheimer doar pe baza simptomelor şi nu există tratament.