Păpădia, în denumire științifică Taraxacum officinale, are un rol important în eliminarea toxinelor, tonifică ficatul obosit și stimulează activitatea rinichilor şi a intestinelor. Primăvara devreme, frunzele şi tulpina de păpădie conțin substanțe amare, enzime şi fitohormoni care fac adevărate minuni pentru ficatul obosit şi încărcat de toxine, potrivit AmPress, care preia topremediinaturiste.ro.
Frunzele de păpădie se recoltează în aceeași zi în care se consumă sau cu cel mult două zile înainte. Se iau doar frunzele de la plantele care încă nu au înflorit. Ele conțin colină, substanță cu proprietăți drenoare şi tonice hepatice.
Se recomandă consumul a câte 10 frunze proaspete de păpădie, de 2-3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale, timp de 14 zile. Frunzele de păpădie se mănâncă și sub formă de salată în amestec cu mărar şi pătrunjel.
În compoziția salatei se adaugă puţin ulei presat la rece şi o jumătate de linguriţă de oţet de mere. Se lasă timp de 5 minute să se marineze, apoi se consumă simplă.
Se pot folosi şi tijele florale de păpădie în locul frunzelor, însă acestea se procură greu, culegându-se în intervalul de timp de dinaintea înfloririi plantei, care este de obicei foarte scurt (3-4 zile).