Giorgiana Radu
Ce binecuvântare pe români că o dată la patru sau cinci ani au loc alegeri. Fie că sunt parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare, locale sau referendumuri pe diferite teme, toate au un singur punct comun: binele cetăţeanului. Prioritate are cel care se află la polul de jos al avuţiei, pentru care ziua de mâine stă într-un permanent semn al întrebării în ceea ce privește traiul. Cetăţeanul ușor de „adus pe calea cea bună”, arătându-i zbaterea ta, a politicianului, pentru binele ce se va arăta, dacă-ţi acordă girul în lupta cu zmeii opoziţiei.
Datorită alegerilor aflăm că pătrunjelul are miros, legumele și fructele autohtone sunt gustoase, iar dacă provin din import, calitatea lor trebuie să fie una înaltă, altfel cei în măsură, respectiv cei de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile, dacă nu verifică riguros parametrii stabiliţi „vor pleca acasă sau de unde au venit”. Așa se face că, ascultând ordinul de sus, instituţiile în cauză au pus în aplicare indicaţiile, fapt ce a dus la blocarea a zeci de TIR-uri în vămi, pentru cel puţin 24 de ore.
Descinderile Diicot-ului din Sănătate au luat cu asalt multe spitale din ţară. Corpul de control al jandarmilor sanitari a fost condus de însuși ministrul Sănătăţii. Nu știu cum se face, care a fost criteriul după care s-a acţionat, dar cele vizate au fost, în majoritate, dacă nu în integralitate, spitalele din judeţe conduse de liberali. Să fie o simplă coincidenţă? Totuși, înainte de a descinde în miez de noapte, de parcă pândeau un criminal în serie, ar fi fost necesar să „alimenteze” acele unităţi cu sprijinul care ţine de ministerul de resort, și apoi să se ceară explicaţii. Dar, cum alegerile bat la ușă, e mai la îndemână să dai buzna, și dă și bine la televizor.
Nu sunt rele aceste acţiuni. Pot fi binevenite. Astfel de măsuri ar trebui să facă parte dintr-un comportament normal la nivel de instituţie, fie că vorbim de alimente, de sănătate sau oricare alt domeniu care implică viaţa cetăţenilor unei ţări. Trist este că la noi se derulează un scenariu demagogic, pur electoral.
Odată încheiată campania electorală, va sucomba și interesul pentru votant, pentru sănătatea lui, pentru bunăstarea lui gustativă și sufletească. Va fi clasat pe lista „neimportant, neexistent”, pănă la următorul scrutin, când brusc se dezmorţesc patriotismul și iubirea de aproape în politicianul român. Și, din acest motiv, pătrunjelul rămâne iar fără miros, legumele și fructele lipsite de gust, spitalele neglijate ca mereu și tot așa…