Singura agenţie a ONU cu structură tripartită, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) reuneşte guverne, angajatori şi angajaţi din 187 de state membre pentru stabilirea standardelor de muncă, dezvoltarea politicilor şi proiectarea programelor care promovează o muncă decentă pentru femei şi bărbaţi, notează www.ilo.org, preluat de Agerpres.
Creată în 1919, OIM a devenit instituţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1946. Pe fondul negocierilor de pace de după încheierea Primului Război Mondial, Conferinţa de Pace din 1919 a stabilit o Comisie a legislaţiei internaţionale a muncii. Comisia a adoptat un document, care la 11 aprilie 1919 a devenit parte a Tratatului de Pace de la Versailles, potrivit site-ului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale – www.mmuncii.ro.
Fondatorii OIM au convenit asupra importanţei justiţiei sociale în asigurarea păcii, împotriva unui climat de exploatare a lucrătorilor în statele industrializate la acea vreme.
În 1920, OIM s-a mutat la Geneva, francezul Albert Thomas devenind primul director al structurii.
În 1969, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări, Organizaţia Internaţională a Muncii a primit premiul Nobel pentru pace.
Directorul general al OIM este, de la 1 octombrie 2012, britanicul Guy Ryder.
Cu peste 50 de ani experienţă în dezvoltarea cooperării pe toate continentele şi în toate stadiile de dezvoltare, OIM desfăşoară în prezent peste 600 de programe şi proiecte în peste 100 de ţări.
Organizaţia urmăreşte patru obiective strategice: promovarea şi elaborarea standardelor internaţionale de muncă şi a principiilor şi drepturilor fundamentale la muncă; crearea mai multor şanse pentru bărbaţi şi femei prin asigurarea locurilor de muncă şi a veniturilor decente; extinderea şi eficientizarea protecţiei sociale pentru toţi; consolidarea tripartismului şi dialogului social.