Eurodeputatul Siegfried Mureşan a afirmat miercuri, pentru MEDIAFAX, că negocierile privind poziţia de procuror-şef european programate pentru ieri nu s-au mai desfășurat, atâta timp cât Consiliul UE nu este flexibil. Dacă negocierile nu sunt reluate până în 18 aprilie, ele vor fi amânate până după alegeri.
„Negocierile privind poziţia de procuror-şef european programate pentru astăzi (n.n. – ieri) nu vor avea loc. Parlamentul European are o poziţie extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice şi ca urmare a două rânduri de voturi în două comisii de specialitate. Nu are sens să purtăm negocieri atât timp cât Consiliul UE nu este flexibil. Candidatul susţinut de Parlamentul European are toate argumentele în favoarea sa: a fost situat pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experţi independenţi, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice şi a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituţii europene şi are opoziţia oamenilor certaţi cu legea. Cu cât oamenii certaţi cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit”, a declarat Siegfried Mureşan, pentru MEDIAFAX.
Siegfried Mureşan susţine că negocierile vor fi amânate până după alegerile europarlamentare din 26 mai, dacă reprezentanţii Consiliului nu vin la negocieri până în 18 aprilie.
„Negocierile se vor relua când Consiliul va arăta flexibilitate. Menţionez că joi, 18 aprilie, Parlamentul European îşi sistează activitatea, urmând perioada de campanie electorală. Dacă Consiliul nu vine la masa negocierilor până pe 18 aprilie atunci negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare. Estimez că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a Guvernului Franţei va fi alta, nu cea de a obţine funcţia de procuror-şef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziţie mai bună după alegeri”, a mai spus eurodeputatul.
Echipa PE şi Consiliul UE ar fi trebuit să aibă, ieri, a patra rundă de negocieri, cu privire la candidaţii pentru şefia Parchetului European. Consiliul Uniunii Europene a reiterat, săptămâna trecută, susţinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert în funcţia de procuror-şef european, anunţă instituţia, semnalând că negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.
În replică, echipa de negociere a Parlamentului European a cerut Consiliului UE, la cea de-a treia rundă de negocieri să nu cedeze în faţa presiunilor Guvernului României şi să îşi reconsidere poziţia faţă de candidatul Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european.
În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania) – 1 vot. Kovesi a fost preferată anterior şi în Comisia CONT.
În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.