V. Stoica

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat ieri la Forumul Profit Health, cu tema „Gravele probleme din Sănătate. Cât de bolnav este sistemul?”, în cadrul căruia a făcut referiri și la situația găsită în spitalele controlate în ultimele zile la nivel național. Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că ultimele verificări nu au fost exerciții de imagine, așa cum s-a interpretat în unele medii, ci a menționat că aceste controale în unitățile medicale din țară vor continua.
„Cea mai gravă problemă constatată în aceste zile este necunoașterea legislației, a regulilor, a protocoalelor și procedurilor. Sistemul nu este ceva abstract la care ne uităm și spunem că nu merge. Sistemul suntem noi. Voi continua controalele inopinate și în alte spitale din zonele unde am semnale negative”, a mai spus Sorina Pintea, care a adăugat că se va întoarce după o lună în unitățile sanitare controlate, timp în care managementul acestor unități are timp să remedieze neconformitățile constatate.
Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că, după perioada în care spitalele verificate trebuie să-și remedieze deficiențele, se va putea solicita Autorității Naționale pentru Management al Calității în Sănătate să reevalueze indicatorii constatați neconformi care se referă în mare parte la ciclul unu de acreditare și care evaluează calitatea îngrijirilor în unitățile respective.
Săptămâna trecută, în noaptea de vineri spre sâmbătă, ministrul Sorina Pintea a făcut un control inopinat la Unitatea de Primiri Urgențe și la secțiile de Cardiologie și Neurochirurgie ale Spitalului Județean de Urgență Ploiești. în urma verificărilor, ministrul Sănătății a solicitat Direcției de Sănătate Publică să efectueze un control amănunțit la cel mai mare spital din județul Prahova.